Mala radionice bioinformatike za osnovnce!

11. travnja 2019.
Komentari isključeni
507 Pregleda

Samoborska udruga roditelja za lokalne aktivnosti u subotu u Samoborskom muzeju organizira još jednu u nizu besplatnih radionica iz ciklusa Terenska nastava 21. stoljeća. Mala radionica bioinformatike počinje u 10:30 sati, a vodit će ju studenti sa zagrebačkog PMF-a, Emina Horvat Velić i Bruno Srezović Bijelić. Ova radionica, koja spaja biologiju i informatiku, namijenjena je osnovnoškolcima, a objašnjava osnove molekularne biologije i genetike na zanimljiv i poučan način. Posebna zanimljivost radionice je korištenje micro:bit uređaja – malih elektronskih pločica pomoću kojih će djeca interaktivno savladavati osnove prijenosa genetičke informacije i naučiti nešto novo o svijetu oko nas!

Kako priroda funkcionira?, Zašto netko ima plavu, a netko smeđu kosu?
Što određuje boju krzna mačaka? Što je to DNA i u kakvom odnosu je s proteinima?
I kakve veze sa svime time ima informatika? Saznajte na maloj radionici bioinformatike!

„Terenska nastava 21. stoljeća u Samoboru“ je program kojim se suvremeno znanstveno (STEM/STEAM) obrazovanje 21. stoljeća provodi u praksu uz pomoć relevantnih stručnjaka i njihovih studenata. Program se izvodi u muzeju kao u svijetu prihvaćenom mjestu za stjecanje novih znanja. Programom se želi istaknuti činjenica da je izvanučionička – terenska nastava jedna od najučinkovitijih komponenti obrazovnih programa u europskom obrazovanju od vrtića do fakulteta jer značajno pridonosi motiviranju i inspiriranju djece u stjecanju praktičnih znanja i vještina. Želi se pokazati da učitelji i nastavnici uz pomoć stručnjaka mogu kreativno razvijati programe bazirane na suvremenoj problemski orijentiranoj, odnosno istraživačkoj terenskoj nastavi.

Program se izvodi u koordinaciji doc. dr. sc. Dalibora Paara (PMF, Sveučilište u Zagrebu i Hrvatsko fizikalno društvo) u suradnji s Klubom učenika i studenata grada Samobora, udrugom SURLA uz podršku Grada Samobora, POU Samobor i Samoborskog muzeja

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.