Ovisnost o internetu – ima li lijeka?

10. travnja 2019.
Komentari isključeni
383 Pregleda

Postoji li ovisnost o internetu ili je to samo loša navika – na to je pitanje na sinoćnjem Građanskom utorku odgovore ponudio profesor doktor Ante Bagarić, psihijatar iz Klinike za psihijatriju Vrapče. Ustvrdio je da je, uz alkoholizam, droge i kockanje, internetska ovisnost, vrlo slična kockanju, sve jače prisutna. -Internet upotrebljavamo svakodnevno, dostupan je svima, privremeno može poboljšat našu anksioznost, depresivnost i stres, ali trajno pogoršat psihičko stanje i svakodnevno funkcioniranje – rekao je doktor Bagarić potkrijepivši to primjerima iz svoje i opće prakse. Razmijenio je i iskustva s prisutnima na predavanju. Govoreći o ličnosti takvog internetskog ovisnika naglasio je da ti ovisnici protestiraju protiv društva, izgrađujući neki svoj poseban moralni kod, koji se očituje u značajnom oštećenju radnog, socijalnog i obiteljskog funkcioniranja. -Veliki dio svog vremena, 16, pa i 20 sati dnevno, takvi ovisnici provode na internetu – dodao je Ante Bagarić.

Govorio je i o uzrocima ove ovisnosti, ulozi obitelji ovisnika, mogućoj prevenciji, dijagnosticiranju bolesti, terapijskim procesima, samopomoći… Naveo je da točnih podataka o ovisnosti o internetu, a unutar toga posebno o videoigrama nema ni kod nas, niti u svijetu, ali procjene ukazuju na to da Hrvatska ima najmanje 50 tisuća takvih ovisnika, ali nije isključeno da se ta brojka penje i do 100-tinjak tisuća.

Psihijatar Bagarić smatra da moramo razumjeti posljedice takve ovisnosti i postaviti pravila na razini društva, pa je s nekoliko učiteljica na predavanju razmijenio iskustva o korištenju mobitela na nastavi. -Od velike je važnosti i ono što se odvija unutar obitelji jer danas nema djeteta koje nije izloženo ovom riziku – naglasio je Ante Bagarić te preporučio roditeljima strpljivost i upornost, umjesto nametanja volje ili prebacivanja odgovornosti isključivo na društvo i državu. -Razgovarati i upozoravati, znati koje igre igraju, koliko sati provode na internetu, kakvi ih sadržaji zaokupljaju i nipošto odustajati bez obzira na to što će svako dijete pritom i lagati i odbijati odgovarati na roditeljska pitanja. Dobar je put i postupno ih pokušati zaokupiti raznim drugim sadržajima – zaključio je doktor Ante Bagarić.

Razgovor s njim na temu ovisnosti o internetu poslušajte sutra, u četvrtak, 11. travnja, od 16 sati u emisiji Kap znanja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.