Konfrontacija prostora u akvarelima Damira Facana-Grdiše

10. travnja 2019.
Komentari isključeni
974 Pregleda

Otvorenje izložbe slika Damira Facana-Grdiše okupilo je u srijedu, 9. travnja, u maloj dvorani Galerije Prica, velik broj zaljubljenika u likovnu umjetnost. Zagrebački umjetnik predstavio se izložbom naziva “Konfrontacija prostora” na kojoj je izložio izbor svojih akvarela iz ciklusa u kojem obrađuje dvije teme.

S jedne strane tu je umjetnikov doživljaj mora, a s druge radovi urbane tematike, svaki definiran toplim, odnosno hladnim tonovima te ritmičkim nizovima motiva valova, neba ili zgrada uz suptilne gradacije tonova i kontrast ravnih linija i mekih krivulja.

Kako je prilikom otvorenja izložbe pojasnila povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol, konfrontacija prostora referira se na odnos prostora unutar pojedine slike, a okupljenima je pojasnila i prepoznatljiv slikarski rukopis Damira Facana-Grdiše te njegov pristup tehnici akvarela kroz koju minucioznim građenjem tonova i kompozicije stvara meditativnu atmosferu.

Kako su se posjetitelji mogli i osobno uvjeriti, slike velikog formata uistinu uvlače u svoj morski, odnosno urbani svijet pa je za najbolji doživljaj izložbe najbolje iskoristiti priliku i do 5. svibnja posjetiti malu dvoranu Galerije Prica.

Damir Facan-Grdiša diplomirao je na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ive Friščića. Od 1998. radi kao samostalni umjetnik, izlaže i surađuje s više izdavačkih kuća koje objavljuju njegove ilustracije. Uz slikarstvo, Facan-Grdiša radi i kao vanjski suradnik Restauratorskog zavoda Hrvatske, a od 2000. godine i kao samostalni licencirani restaurator za zidno slikarstvo.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.