Najnovije

Grad Samobor potiče zapošljavanje

10. travnja 2019.
Komentari isključeni
858 Pregleda

U veljači ove godine broj registriranih nezaposlenih osoba u Samoboru, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iznosi 785, čime se nastavlja pozitivan trend smanjenja broja nezaposlenih. Bilježi se, nasuprot tome, kontinuirani porast broja stanovnika.

U skladu s tim ove je godine Grad Samobor povećao sredstva za poticanje zapošljavanja u privatnom sektoru, a javni poziv za to je aktualan. Osobito se potiče zapošljavanje mladih, a poslodavci koji budu zaposlili osobu do 30 godina starosti dobit će i veću subvenciju. Osim zapošljavanja mladih, potiče se i zapošljavanje u proizvodnom sektoru uz veće potpore. Ovo je jedna u nizu mjera kojima Samobor potiče zapošljavanje, a može se pratiti i povećanje broja otvorenih obrta u odnosu na zatvorene.

-Padu nezaposlenosti doprinijele su mjere poticanja razvoja u gospodarstvu, poput potpora (samo)zapošljavanju, potpora za kapitalna ulaganja u proizvodnji i slično, koje se iz godine u godinu ostvaruju u sve većim iznosima, ali i potpore u poljoprivredi koje stalno podupiru održavanje i potiču daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje. Tu su i druge mjere gospodarske politike, a treba istaknuti i kako je Samobor grad bez prireza – kaže gradonačelnik Krešo Beljak i dodaje: Naš je cilj poticati gospodarstvo i pratiti razvoj naših poduzetnika i obrtnika koji su iznimno uspješni.

Sredstva potpora za zapošljavanje mogu koristiti gospodarski subjekti koji su zaposlili osobu s prebivalištem na području grada Samobora. Potpore iznose od 4 tisuće do 6 tisuća kuna za svaku novozaposlenu osobu s navršenih 30 godina starosti te od 5 tisuća do 7 tisuća kuna za svaku novozaposlenu osobu do navršenih 30 godina starosti.

Svaki poslodavac može godišnje ostvariti pravo na potporu za zapošljavanje za najviše tri novozaposlene osobe, a svi detalji javnog poziva dostupni su na gradskoj web stranici.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.