Više od 200 salama prijavljeno za ovogodišnju Salamijadu

7. travnja 2019.
Komentari isključeni
524 Pregleda

Ovogodišnja Samoborska salamijada, 32. po redu, bit će jedna od rekordnih po broju natjecateljskih uzoraka salama. Prijavilo se, naime, više od 200 natjecatelja što je 40-ak posto više u odnosu na lanjskih 130, pa danas, u nedjelju, 7. travnja, od ranoga jutra stručni ocjenjivački sud sastavljen od 14 međunarodnih sudaca, od kojih su dva iz Slovenije te tri iz Bosne i Hercegovine, ima puna usta posla.

Kako nam je rekao predsjednik tog žirija, Milinko Perković, nakon dvije trećine ocijenjenih salama, niti jedna nije diskvalificirana, pa već i to govori o njihovoj kvaliteti iako godina baš i nije bila najpogodnija za proizvodnju salama. Sve salame su večer prije ocjenjivanja, na jednom sasvim drugom mjestu kompjutorski šifrirane, pa ocjenjivači, koje čeka još pola sata do sat posla, najmanje do 14 sati, ne znaju čiju salamu u datom trenutku ocjenjuju. U konačnici to potvrđuju i protekle godine kad su visoka priznanja osvajali različiti proizvođači.

Četiri su kategorije i ove godine na Salamijadi. To su domaći proizvođači, domaći uzgajivači svinja, međunarodni proizvođači i posebna kategorija. Manifestacija će biti održana sljedeće subote, 13. travnja, od 20 sati u Sportskoj dvorani Samobor, a dan poslije, u nedjelju, 14. travnja u prijepodnevnim satima, u sklopu Samoborskog proljetnog sajama, salame će se moći kušati na Danu otvorenih vrata Udruge Zlatna šajba.

Više o ocjenjivanju salama poslušajte sutra, u ponedjeljak, 8. travnja, u 17 sati u našoj središnjoj dnevnoj informativnoj emisiji Ritam grada.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.