Uvježbavanje samoborske civilne zaštite

6. travnja 2019.
Komentari isključeni
2.604 Pregleda

Vježba cijelog sustava samoborske Civilne zaštite pod nazivom “Samobor 2019. – potres” održana je jutros na prostoru bivše vojarne Taborec. Bila je praktično-pokaznog karaktera, a trajala je oko sat vremena. Ukratko, radilo se o spašavanju unesrećenih osoba stradalih u potresu s epicentrom u bivšoj vojarni Taborec, reagiralo se na nastale požare te tražilo nestale osobe.

Potres je jedna od najtežih ugroza koje može zadesiti područje Samobora, ali i puno šire, pa se scenarijem vježbe pretpostavilo da je pogodio najviše prostor nekadašnje vojarne. U osnovnoj školi na tom mjestu bilo je 300-tinjak djece, došlo je do urušavanja stropa na drugom katu u jednoj učionici u koju je bilo moguće ući samo kroz uzak prolaz. U urušavanju stropa došlo je do težeg ozljeđivanja jednog učenika kojega nije bilo moguće transportirati kroz prolaz. U prizemlju istog objekta došlo je do djelomičnog urušavanja blagavaonice i nije se moglo znati ima li tamo stradalih. U dječjem vrtiću, koji se nalazi u blizini škole i izrađen je od kontejnerskih elemenata, nalazilo se 50-ak djece, došlo je do požara u kuhinji koji se širio. U međuvremenu se još utvrdilo da je iz osnovne škole, uslijed meteža, nestala skupina učenika.

Sudionici vježbe bili su članovi Stožera gradske civilne zaštite, Područni ured za zaštitu i spašavanje, Centar 112, Policijska postaja Samobor, Javna vatrogasna postrojba Samobor, dobrovoljna vatrogasna društva Rude, Samobor, Galgovo i Bregana, djeca i mladež DVD-a Galgovo, Klokočevac, Grdanjci, Vrbovec i Bobovica sa svojim voditeljima, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Samobor, Gradsko društvo Crvenog križa Samobor, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, postrojbe civilne zaštite opće namjene Grada Samobora Civilna zaštita Općine Brežice, Radio mreža za opasnost i Komunalac Samobor.

Ovo je bila prilika da vidimo na kojem je stupnju pripravnost operativnih snaga grada i efikasnost Stožera Civilne zaštite kojem sam na čelu – rekao je nakon vježbe zamjenik gradonačelnika Željko Stanec – dodavši da je zadovoljan izvedenim jer je to bila prva vježba ovako širokog opsega koja je pokazala u kojoj se mjeri sustav mora dorađivati i uvježbavati. Stanec je zahvalio svim sudionicima vježbe na odazivu, a posebno Civilnoj zaštiti općine Brežice, koja je pomagala u pružanju prve pomoći i putem geofona tražila zatrpane osobe. –Njihova će uvježbanost, uočena na ovoj vježbi, ujedno biti primjer Samoboru u kojemu smjeru treba dalje raditi sa svojom Civilnom zaštitom – rekao je još Željko Stanec i najavio nužnost uvježbavanja za slučaj poplava, koje su zadnjih godina često pogađale naš kraj.

Načelnik stožera Civilne zaštite grada Samobora Željko Stanec na kraju vježbe primio je prijavak njezina koordinatora Krunoslava Znike, obavio smotru postrojenih sudionika, a potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje i druženje.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.