Planirajte zaštitu vinove loze

3. travnja 2019.
Komentari isključeni
770 Pregleda

Posljednjih nekoliko dana temperature zraka porasle su iznad 20 stupnjeva što je uvjetovalo kretanje sokova vinove loze te bubrenje pupova i pojavu vunastog pupa, pa u dolazećih nekoliko dana treba planirati prvu zaštitu vinove loze protiv gljivične bolesti crna pjegavost vinove (Phomopsis viticola).

Najintenzivnije zaraze ostvaruju se tijekom travnja i to od pojave prvih listića i tijekom svibnja. Za ostvarenje zaraze biljni organi moraju biti vlažni.

S obzirom na to da se zaštita protiv crne pjegavosti zasniva na preventivi neophodno je redovito praćenje vremenske prognoze kako bi se dan-dva prije najavljenih kiša mogla obaviti zaštita.

Prilikom aplikacije treba primijeniti metodu prskanja kako bi trs bio dobro pokriven jer je crna pjegavost oboljenje drveta vinove loze.

Za prvu zaštitu u fazi vunastog pupa mogu se koristiti pripravci na osnovi bakra: Cuprablau Z, Crveno ulje, Nordox75 WG.

Nakon pojave prvih listića primjenjuju se organski površinski pripravci: Dithan M-45, Pinozeb M-45, Penncozeb 75 DG, Delan PRO, Polyram DF, Solofol, Antracol WG 70 (sredstvu je istekla registracija a krajnji rok za primjenu zaliha je 22.6.2019.) Ovim pripravcima dodati jedan od pripravaka na osnovi sumpora osobito u nasadima gdje je prošle godine bilo problema s pepelnicom (Uncinula necator) Cosavet DF, Chromosul 80, Kalinosul 80 WG, Kumulus DF, Kossan WG, Sulfolac 80 WG, Thiovit jet, Sumpor SC80.

U početnim fazama razvoja loze voditi računa o grinjama akarinoze (Calepitrimeriu vitis) i erinoza loze (Eriophyes vitis), koje mogu učiniti velike štete ukoliko bi nastupilo hladnije razdoblje nakon pojave prvih listića. Sumporni pripravci imaju dobro djelovanje na smanjenje populacije grinja. U ovoj razvojnoj fazi loze sumporne pripravke može se koristiti u većoj preporučenoj dozi. Pripravke koji sadrže mineralna ulja, npr. crveno ulje, ne smije se miješati sa sumpornim pripravcima.

Pojedinih godina u početku razvoja loze štete na pupovima pričinjaju i gusjenice (Boarmia, Noctuidae) stoga preporučujemo praćenje njihove pojave i samo prema potrebi primjenu insekticida.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi priloženoj uz sredstvo, redovito vodite evidenciju o prskanju prema Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN142/12).

Aleksandra Radić, dipl. inž. agr.
E-mail: Aleksandra.Radic@mps.hr
(foto: savjetodavna.hr)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.