O ljudskoj memoriji i psihi

3. travnja 2019.
Komentari isključeni
510 Pregleda

Pod nazivom “Tijelo pamti” o eksplicitnoj i implicitnoj memoriji i njezinim posljedicama na naše svakodnevno funkcioniranje te o praktičnom radu s tjelesnom memorijom sinoć je u sklopu Građanskog utorka Pučkog otvorenog učilišta Samobor, u POP UP kinu govorio voditelj radionica i programa Centra za integrativni razvoj Zagreb, Laslo Pinter.

Pojam eksplicitna memorija se odnosi na sjećanja kojih se svjesno sjećamo kao što se, recimo možemo sjetiti tko je bio s nama na prvi dan osnovne škole i kako smo se tada osjećali. Implicitna ili tjelesna memorija se tiče sjećanja kojih se ne možemo svjesno sjetiti, ali naše tjelesne i osjećajne reakcije i ponašanje jasno ukazuju da reagiramo iz nekog sjećanja koje je pohranjeno negdje dublje u nama. To su primjerice odlazak našeg partnera ili partnerice na put u nama izaziva iracionalni nemir, strah i frustraciju. Odrasli dio nas nam govori da odlazak partnera na višednevni put nije kraj svijeta i ne bismo trebali tako snažno reagirati. Međutim, u tim situacijama naše tijelo i emocije ne prate taj odrasli racionalni dio nas, nego se čini da su vođene nečim dječjim i iracionalnim. Te iracionalne uznemiravajuće reakcije koje nas obuzimaju su u stvari implicitno, tjelesno sjećanje na neku sličnu traumatičnu situaciju koja nam se dogodila u prošlosti, najčešće u najranijim godinama života. U tom vremenu nam mozak još nije bio zreo za dugoročno pamćenje konkretnog događaja pa ga je zapamtio na način da slične situacije aktiviraju okidače tjelesne memorije i mi onda reagiramo iracionalnom uznemirenošću, pri tome nesvjesni stvarnog uzroka vlastite uznemirenosti.

Više o ovoj zanimljivoj temi iz naše svakodnevice doznajte sutra, u četvrtak, 4. travnja u emisiji Kap znanja od 16 sati. Naš će gost biti Laslo Pinter.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.