Lokalno stanovništvo kao čuvari baštine

29. ožujka 2019.
Komentari isključeni
678 Pregleda

Na konferenciji za medije u Centru za posljetitelje u Slanom Dolu danas je predstavljen E–program edukacije Čuvari baštine kao dio projekta Enjoyheritage – Inovativni interpretacijski pristupi za održivo korištenje baštine u smjeru održivog turizma za mlade.
Vodeći partner je Občina Slovenska Bistrica, a partneri Grad Ozalj, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, Javna ustanova „Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje“, Općina Vrsar, Zavod za turizam Maribor – Pohorje I Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, PJ Maribor.
Vrijednost projekta je 1.221.544 eura, od čega na Park prirode otpada 132.554,50 eura. Glavni cilj je razvoj održivog obiteljskog turizma u pograničnom području na temelju privlačne interpretacije prirodne i kulturne baštine
Tema konferencije bila je poziv na edukaciju.
Kako je rečeno, Park prirode prostire se na 342 km2. Njegova veličina uvjetuje da djelatnici Parka ne mogu biti na usluzi posjetiteljima na cijelom području od Samobora, Jastrebarskog, Krašića, Ozlja pa do Sv. Gere.

– Ali zato imamo žitelje u više od 120 naselja koji ionako znaju o svom kraju puno više od nas – lokalne priče i legende, običaje, kako se nekada živjelo i kakav je život danas. Sve su to informacije koje današnji posjetitelji cijene kao najizravniji kontakt s autohtonom lokalnom kulturom i ponudom – rečeno je na konferenciji za medije.
Zato se želi biti poveznica između posjetitelja i lokalnih „Čuvara baštine“ na način da se posjetitelje može informirati i uputiti na lokalne suradnike.
Prvi korak u ovom poduhvatu je edukacija budućih Čuvara baštine o osnovnim značajkama Parka prirode kako bi taj segment mogli na adekvatan način prenijeti posjetiteljima. Cilja se na lokalne stanovnike koji već pružaju turističke usluge smještaja, ugostiteljstva ili druge koji na razne načine dolaze u kontakt s posjetiteljima.
Budući Čuvari baštine proći će u drugoj polovici travnja edukaciju o geografskim, biološkim, povijesnim i drugim bitnim značajkama Parka prirode. Bit će opremljeni skriptama s bitnim informacijama te ruksacima s praktičnim pomagalima za boravak i viđenje po prirodi.
Nakon početne edukacije osposobljeni Čuvari baštine dobit će jednogodišnje certifikate, a produljenje certifikata u slijedećim godinama bit će uvjetovano pohađanjem određenog broja daljnjih specijaliziranih edukacija koje će se nekoliko puta godišnje organizirati za njih (npr. poučne staze, arheologija, uže teme iz područja biologije i sl.).
Detaljne informacije o provedbi biti će dostupne na stranici www.pp-zumberak-samoborsko-gorje.hr, na Facebook profilu Parka prirode te na oglasnim pločama u naseljima u Parku.
Osim toga Javna ustanova „Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje“ ove će godine uz ovu održati još jednu edukaciju za vanjske suradnike – edukatore. Obuku edukatora održat će se 3. i 4. travnja u posjetiteljskom centru Budinjak, a namijenjena je studentima i još nezaposlenim biolozima i sličnim strukama. Osposobljeni će moći samostalno provoditi jednodnevne edukativne radionice za učenike osnovnih škola. Posao je povremen, a isplata putem studentskih ugovora ili ugovora o djelu.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.