“Amsterdamska koalicija – jedna od najjačih hrvatskih proeuropskih opcija”

28. ožujka 2019.
Komentari isključeni
1.052 Pregleda

Predstavnici Amsterdamske koalicije, Diana Topčić Rosenberg, Anka Mrak Taritaš (predsjednica Glasa) i Krešo Beljak (predsjednik HSS-a i samoborski gradonačelnik) na listi su kandidata za izbor u Europski parlament. Što o tome misle i kakva su im očekivanja rekli su danas na kratkoj konferenciji za medije na središnjem samoborskom trgu. Ukazali su na važnost skorašnjih izbora za Europski parlament i objasnili da su upravo zato već krenuli u obilazak cijele Hrvatske jer Europa, kako je rekla Anka Mrak Taritaš, nije ni završen, a niti savršen projekt. -Amsterdamska koalicija želi sudjelovati u izgradnji nove, otvorene, liberalne i slobodne Europe bez žica na granicama i s kaosa kao što je Brexit te silnog populizma i radikalizma kakav imamo priliku čuti i vidjeti – dodala je Mrak Taritaš i ustvrdila da je Amsterdamska koalicija jedna od najjačih hrvatskih proeuropskih opcija.

Diana Topčić Rosenberg smatra da je za nas velika sreća da Europa postoji jer bismo inače, prema uvjerenju aktualne vlasti i mi mislili da živimo u zemlji meda i mlijeka. Veliku važnost pridaje digitalizaciji društva jer smo, kako kaže, na 22. mjestu od 28 zemalja Europske unije, a u digitalizaciji javne uprave još i gori, na 25. mjestu.

Krešo Beljak je podsjetio da je Samobor, uz Varaždin i Dubrovnik, među 3 top grada Hrvatske i uz neke istarske gradove među prvih 10 u Hrvatskoj prema svim pokazateljima te ogledni primjer kako bi trebao izgledati i ostatak države. -I dalje smo – tvrdi Beljak – visoko centralizirano društvo gdje lokalna uprava poput samoborske ima tek 8 posto financija, a još manje ovlasti, ali je Samobor, usprkos tome, uspio ostati europski grad. -Budući da Samoborci jako dobro znaju tko im ovdje što nudi, siguran sam da će i rezultat naše koalicije na ovim izborima biti odličan kao i u svim dijelovima Hrvatske koji žele Hrvatsku po uzoru na naprednu Europu – istaknuo je Beljak.

Svi zajedno su zaključili da se 25 posto odluka donosi u Zagrebu, a 75 posto u Brusselsu, pa je zato važno da izlaznost na ove europarlamentarne izbore ne bude kao na prošle, samo 25 posto. -Cilj nam je na izbore izvući što više razočaranih glasača i biti pozitivno iznenađenje, pa i pobjednička opcija – završio je Krešo Beljak.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.