Samoborski vinari u Vipavi

27. ožujka 2019.
Komentari isključeni
844 Pregleda

Članovi i gosti Samoborske vinske ceste uputili su se jučer na studijsko putovanje u Vipavsku dolinu, omeđenu visokim brdima s blagom klimom, udaljena 30-ak kilometara od mora, iznimno pogodnu za vinogradarsko-vinarsku proizvodnju. Prvo mjesto obilaska bila je vinarija VIPAVA osnovana 1894. godine s kapacitetom od 20 milijuna litara. Enolog Marko Benčina je Samoborcima predstavio komplatan tehnološki proces vinarije, a organiziran je i obilazak bivšeg tanka kapaciteta milijun litara. Kušale su se autohtone sorte zelen i pinela, uz već tradicionalne malvaziju, chardonnay, sivi pinot i merlot.

Drugu vinariju pod imenom Tilia Estate predstavio je vlasnik i vrsni enolog Matjaž Lemut. U vinogradu je prezentiran način obrade, rezidbi i slično, dok su se u podrumu čule korisne informacije o tehnološkom procesu prerade i stvaranja vina. Svi su se uvjerili da se s pravom ova vinarija zove Kuća pinota.

U vinariji Lisjak 1956., uz standardnu ponudu bijelih i crnih vina, okupljeni su dobili i više informacija o etiketi Barbera. U posljednjoj vinarija Žorž 1696., okupljene je dočekala domaćica Anja – vinska kraljica vipavske doline 2014. godine i kroz pjenušac Rex, sauvignon, malvaziju, sivi pinot, zelen, pinela barrel, merlot, konjak provela ih kroz tehnološke i enološke procese. Na kraju je enolog i vinski savjetodavac Iztok Gruntar održao završno predavanje na temu zaštite i pripreme vina. (Krunoslav Znika)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.