Joga u praksi

27. ožujka 2019.
Komentari isključeni
968 Pregleda

Tri instruktorice sustava “Joga u svakodnevnom životu”, Ksenija Švenda Radeljak, Silva Pukšić i Kristinka Jakopec, sinoć su u sklopu Građanskog utorka Pučkog otvorenog učilišta, u POP UP kinu govorile o jogi kao skladu tijela, uma, svijesti i duše. Svaka sa stajališta svoje struke, općeg značaja programa joge, zdravstvenog aspekta i praktičnih vježbi, objasnile su okupljenima kako i zašto sustav funkcionira u praksi. Dio posjetitelja već je to i iskusio prakticirajući jogu u svakodnevnom životu, a dio je došao do korisnih i zanimljivih spoznaja što joga može pružiti i kako bi mogla olakšati svakodnevne ljudske tegobe.

-Program joge prikladan je za sve, bez obzira na godine, zdravstveno stanje, kulturu i religiju – rekle su instruktorice – objasnivši i 8 progresivnih stupnjeva koji ga čine, a svako od njih traje najmanje 3 mjeseca. U sustavu “Joga u svakodnevnom životu” prakticiraju se asane – fizičke vježbe za poboljšanje zdravlja i vitalnosti, pranajama – vježbe kontrole daha i životne energije te joga nidra i meditacija – mentalne vježbe za relaksaciju, unutarnji mir i harmoniju, otklanjanje stresa, poboljšanje koncentracije i postizanje samospoznaje. Sve je to dio – rekle su instruktorice – spoja pradavnih duhovnih tehnika i mudrosti Indije sa znanjem suvremenog doba.

Na predavanju se dosta govorilo i o najčešćim zdravstvenim problemima današnjice te o prevenciji i pomoći koje vježbe joge pritom mogu pružiti. postoji tako joga za kralježnicu, joga za djecu i besplatni programi za socijalno osjetljive skupine kao što su treća životna dob, nezaposleni i azilanti. U Samoboru više od 20 godina funkcionira joga za treću životnu dob, dvaput tjedno, ponedjeljkom i srijedom od 19.30 do 21 sat, u Dječjem vrtiću Grigor Vitez u Perkovčevoj ulici. Ljeti se, pak, u parku iza Samoborskog muzeja, jedanput tjedno provodi program “Joga u svakodnevnom životu”.

Više o ovom predavanju donosimo sutra, u četvrtak, 28. ožujka, u emisiji Kap znanja od 16 sati.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.