Izložbom dobili umjetnički azil u Samoboru

27. ožujka 2019.
Komentari isključeni
982 Pregleda

Neobično otvorenje izložbe naziva “Tanglo Bleu – Radosti i melankolije čovječanstva, 3. dio” priređeno je u utorak navečer u Maloj dvorani Galerije Prica. Naime, francusko-hrvatski umjetnik Marc Pio Maximilien Salvelli i Naila Hozo odnosno Horizont Nila u Samobor su došli u potrazi za “kulturnim azilom”.
– Motiv je bio da životne situacije i događaje koji se događaju svim ljudima na svijetu, bile radosni ili melankolični, interpretiramo na likovni način i jednostavno, kao što azilanti traže azil, tako smo mi nakon Karlovca dobili umjetnički azil u Samoboru. To je putujuća izložba koja je međunarodnog karaktera, počela je prošle jeseni u Parizu i dodiruje tematiku društvenih te kulturoloških pokreta koji se događaju u Francuskoj, ali u pozitivom smislu – rekao nam je Salvelli.
Zato je sinoć Salvelli imao flaster na ustima, kao svojevrsni doprinos protestnim pokretima kao što su Žuti prsluci.
Još je nekoliko zanimljivosti vezano uz ovu izložbu. Ona je postavljena na dvije lokacije – osim u Galeriji Prica djela su izložena i u Samoborskom muzeju. Također, Marc Pio Maximilien Salvelli, iako je rođen 1970. u Parizu, ima jako čvrste veze sa Samoborom. Kako nam je rekao, on je još 2004. izlagao u Samoborskom muzeju, a uz Samobor je vezan i preko svog pradjeda koji je u doba Napoleona došao u Samobor s francuskom vojskom. Zato kaže da mu porijeklo dolazi iz Samobora, iako je biološki rođen u Parizu pa je ova izložba i svojevrsni vremeplov, ujedno povratak unatrag kao i pogled naprijed, prema budućnosti.
Marc Pio Maximilien Salvelli rođen je 1970. u Parizu, u Münchenu je pohađao umjetničku školu, a u Zagreb dolazi 1984. godine i upisuje se na slikarski smjer Škole za primijenjenu umjetnost. Studij slikarstva i mozaika upisao je na Nacionalnoj pariškoj likovnoj akademiji, a u Berlinu pohađao Akademiju za film i televiziju, smjer za filmsku režiju i izložbene projekte. Član je Francuskog udruženja likovnih umjetnika, Njemačkog udruženja likovnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Od 1988. izlagao u brojnim gradovima svijeta, a najznačajnije su mu izložbe u Parizu, Washingtonu, Monte Carlu, Genevi, Zürichu, Münchenu, Berlinu, Londonu, Rimu, Ateni, Barceloni, Stockholmu, Kijevu i Zagrebu.
Naila Hozo, Nil Horizonta, Horizont Nila završila je grafičko-likovni odjel Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Studirala na Višoj školi za dizajn i oblikovanje vizualnih komunikacija u Zagrebu.
Svoja djela u Samoboru će izlagati do 4. travnja.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.