Bratovština svetog Bernarda u Selcu i Grižanima

27. ožujka 2019.
Komentari isključeni
615 Pregleda

U sunčano nedjeljno jutro, 24. ožujka, članovi Planinarske bratovštine svetog Bernarda, krenuli su na izlet u Selce i Grižane. Izlet je započeo svetom misom u crkvi svete Katarine u Selcu. Crkvu izgrađenu 1888. krasi oltarna slika svete Katarine, koju je izradio slikar Giovanni Fiumi. U crkvi se čuva i barokni relikvijar s moćima svete Katarine.

Nakon svete mise, uslijedio je put u slikovito malo mjesto duge i zanimljive prošlosti, Grižane. Naselje Grižane nalazi se podno ruševina frankopanskog grada i krševitih litica ″Griža″, po kojima je grad i dobio ime. Utvrđeni grad Grižane, prvi put se spominje 1288. u Vinodolskom zakoniku kao posjed knezova Krčkih, kasnije Frankopana, u čijim je rukama bio od 1225. do 1478. U tom kaštelu stolovao je knez Martin, koji je utemeljio primorsku luku Crikvenica. U Grižanama se rodio i slavni minijaturist Julije Klović. Kuća Klović, u kojoj se nalazi bogata muzejska memorijalna zbirka, nalazi se na početku kružne staze Kameni stupi.

Hodajući stazom dugom 10 kilometar, koja započinje i završava u Grižanama, planinari su uživali se prekrasnom krajoliku, mirisu aromatičnog bilja i cvijeća, cvrkutu ptica i pogledu koji se pruža na more, otoke, jezero Tribalj i Učku. Nakon dvosatnog uspona, stigli su na Oči Vinodola, vidikovac Pridvu. Vidikovac se nalazi na visini od 573 metra i s njega se pruža predivan pogled. Kamenim stupima spustili su se do Grižana. Kamene stupi je staza od 1300 u stijenama isklesanih stuba, koja je u prošlosti bila jedina poveznica naseljenih mjesta sa šumskim predjelima. Tom su stazom stanovnici vinodolskih sela prenosili grožđe, smokve i trešnje, a u Drugom svjetskom ratu i sol, koje su na području Gorskog kotara mijenjali za žito, krumpir i grah.

Nakon kratkog predaha, krenuli se cestom kroz gustu šumu do planinarskog doma Vagabundo. Planinarski dom Vagabundo, nalazi se podno Viševice na visini od 864 metara. Veseli domaćini dočekali su ih uz čakavsku dobrodošlicu: “Ča je lipo da ste nam prišli, sto put lipše neg′ da ste prošli!“ Kušali su izvrsne lokalne specijalitete i nazdravljali uz pucketanje vatre iz kamina. Nakon večere, uz pjesmu i smijeh, obogaćeni novim iskustvima krenuli su prema Samoboru. (Katarina Matijaščić)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.