Rano otkrivanje melanoma kože

26. ožujka 2019.
Komentari isključeni
487 Pregleda

Zagrebačka županija i u travnju nastavlja sufinancirati preventivni program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože na 8 lokacija na svom području. Program će provoditi dermatovenerolozi iz Specijalne bolnice Naftalan u prostorijama Ljekarni Zagrebačke županije. U samoborsku ljekarnu u sklopu Doma zdravlja doći će u ponedjeljak, 1. travnja, a prijave za pregled primaju se na broj telefona 33 62 262. U ljekarni na Trgu kralja Tomislava pregledi će se obavljati dan poslije, u utorak, 2. travnja, a prijave za pregled u ovoj ljekarni moguće su na 33 60 217.

Tijekom ožujka program se provodio u ljekarnama u Bregani, Kupljenovom, Svetom Ivanu Zelini, Svetoj Nedelji, Strmcu i Velikoj Gorici, a ukupno je Županija u 2019. godini za tu svrhu osigurala 70 tisuća kuna.

Ovaj program provodi se već šestu godinu uzastopce, a zanimanje stanovnika Županije je iznimno veliko. Prema izvješću Specijalne bolnice Naftalan, u 2018. godini su pregledane 562 osobe s područja Županije, od kojih je na daljnju obradu upućeno njih 76, dok je kod 15 osoba izražena sumnja na karcinom kože.

Inače, redoviti pregledi kože s ciljem otkrivanja zloćudnih tumora kože u što ranijem stadiju bolesti, otvaraju mogućnosti potpunog izlječenja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.