U srcu metropole predstavljeno više od 170 butelja vrhunskih županijskih vina

25. ožujka 2019.
Komentari isključeni
464 Pregleda

Više od 170 vrsta svjetskih, udomaćenih i autohtonih sorti vina te 30-ak vrsta sireva predstavljeno je danas na drugoj reviji najboljih vina Zagrebačke županije u hotelu The Westin Zagreb u nazočnosti brojnih vinara, enologa, ugostitelja i ljubitelja vina.

-Zagrebačka županija brojnim potporama kontinuirano podupire razvoj vinogradarstva i poljoprivrede u cjelini, a u ovoj godini za to je osigurala više od 15 milijuna kuna. Uvjeren sam da će te potpore, kao i sama Revija vina doprinijeti promoviranju vinara i Županije kao vinorodne regije čija vina osvajaju priznanja na brojnim domaćim i svjetskim ocjenjivanjima – rekao je župan Stjepan Kožić dodavši da će natječaji za potpore u poljoprivredi biti raspisani u toku tjedna.

Zagrebačka županija sa svojih 5 milijuna trsova posađenih na više od 900 hektara površine u samom je vrhu u Hrvatskoj po broju vinara, vinskih etiketa i vinskih cesta te je predvodnica u promociji vina s Vinskom kraljicom koja se kontinuirano kruni od 2003. godine.

Tako je bilo i na ovogodišnjoj Reviji koju je uz aktualnu vinsku kraljicu Zagrebačke županije Mateju Hercigonju, uveličala i slovenska vinska kraljica Matea Frangež, dok su slovenski vinari bili posebni gosti izlagači. Otvorenju Revije nazočio je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

U sklopu Revije 38 vinara iz 9 vinogorja Zagrebačke županije predstavilo je svoja vina sa zaštićenom oznakom izvornosti. Osim kušanja vrhunskih vina, za posjetitelje Revije i novinare organizirane i dvije stručno vođene radionice “Bogatstvo okusa Zagrebačke županije – hrana i vino” na kojoj su posjetitelji mogli naučiti sve o pravilnom sljubljivanju vina i hrane te radionica “Kraljevski užitak – prvo ljetno vino – Kraljevina Zelina”.

Upravo je u sklopu Revije održana i promocija autohtone sorte vina Kraljevina Zelina, berba 2018. Inače, u Zagrebačkoj županiji 8 vinara ima odobrenje za stavljanje u promet vina s oznakom robne marke Kraljevina Zelina.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.