Fokus na sakralno-kulturnoj baštini i snaženju vjerskog turizma

25. ožujka 2019.
Komentari isključeni
1.041 Pregleda

Samoborski gradski čelnici, predvođeni zamjenicom gradonačelnika Sanjom Horvat Iveković i predsjednikom Gradskog vijeća Miranom Šoićem, uz stručnu suradnicu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Nikolinu Puljić, danas su u Gradskoj vijećnici okupili predstavnike vjerskih zajednica na području grada, uglavnom župnike ovdašnjih župa. Tema sastanka bile su aktivnosti koje župe planiraju za ovu godinu, ali i dugoročno, pa su te svoje zamisli svećenici iznijeli gradskim čelnicima kako bi se dio zamišljenog našao i u novoj Strategiji razvoja grada.

O tome je uvodno više govorio Miran Šoić rekavši da se uglavnom radi o ulaganjima u obnovu sakralnih objekata, koji su i zaštićeni spomenici kulture, radu vjerskog dječjeg vrtića i potpori razvoju vjerskog turizma. Predstavnike vjerskih zajednica pozvao je da uz već prijavljene projekte na ovogodišnji javni gradski natječaj za vjerske zajednice, svoje prijedloge za Strategiju razvoja Gradu dostave u pisanom obliku, a prema potrebi na tu će se temu održati i posebni sastanci, u gradu i na terenu.

Svi okupljeni svećenici gradskoj su upravi zahvalili na dosadašnjoj suradnji te lanjskoj i prijašnjim potporama njihovim programima. Fra Lucije Jagec iz samoborskog franjevačkog samostana podsjetio je na veliko kulturno knjižno blago koje posjeduje samoborsko franjevačko bratstvo dodavši da je u tijeku njegova katalogizacija. Glavni crkveni oltar je na restauraciji, a samoborskim bi franjevcima dobrodošla i svaka potpora za planiranu restauraciju velike freske iza glavnog oltara. Uz to, u planu im je prenamjena nekadašnje gospodarske zgrade u smještajni objekt, ponajprije za sudionike duhovnih seminara i obnova u obližnjoj Kući susreta Tabor.

Prečasni Davor Štuljan, župnik i dekan samoborski, rekao je da je u tijeku paralelna obnova nekoliko kapelica na području župe, koje su brojne, pa se zato i sustavno radi na nužnim zahvatima da ih se spasi od propadanja. Ove će se godine promijeniti prozori i urediti unutarnja stolarija na dvjema katehetskim dvoranama koje tijekom godine okupe 500-injak vjeroučenika. Što se gradskog strateškog razvoja tiče, Štuljan je predložio da u to svakoko uđu stari i vrijedni sakralni objekti koji su uvijek i atraktivna turistička ponuda.

Župnik iz Rakovog Potoka Ivan Dužaić, uz problem s proširenjem i uređenjem parkirališta ispred crkve, koja je uz samu Staru karlovačku cestu, predložio je da se tamošnji pastoralni centar koristi i za druge sadržaje, poput kulturnih i rekreativnih, za kakvima potrebu iskazuju i vjernici, ali i drugi mještani iz Rakovog Potoka i bližih mu naselja.

Svetomartinski župnik Siniša Hegedušić zahvalio je gradskoj upravi na višegodišnjim ulaganjima u obnovu najstarije župne crkve na području Samobora na kojoj su lani elektrificirana i zvona, a kao problem naveo kapelicu svetog Antuna u Klakama, kojoj je zbog narušene statike potrebna cjelovita obnova.

Predstojnica samostana samoborskih časnih sestara, Služavki malog Isusa, Marina Dugalija, očekuje pomoć u rješavanju problema s vlagom i obnovu fasade na objektu tamošnjeg vrtića, a navela je i potrebu obnove jedine arkade na starom samoborskom groblju, odnosno grobnice obitelji Levičar.

Na napuklu bakrenu kapu tornja crkve svete Barbare u Rudama, staru 120 godina, ukazao je župnik Darko Banfić, a uz nužnost te sanacije, morat će se sanirati i vlaga u crkvi. Budući da upravlja i župom o Kotarima, koju je svojim aktivnostima revitalizirao, napomenuo je da je to idealno mjesto za snaženje vjerskog turizma, koje mladi vjernici već sada sve češće koriste za vikend seminare i duhovne radionice. Predložio je da se dio samostana pretvori u muzejski prostor, pa da i na taj način to postane dio samoborske kulturne i turističke ponude jer se tamo ima što pokazati i vidjeti.

U mladoj domaslovečkoj župi, nakon uređenja platoa ispred crkve, na redu je uređenje dviju župnih dvorana – istaknuo je velečasni Branimir Budinski.

Grkokatolički župnik Danijel Vranešić rekao je, pak, da je lani u njegovoj župi u Samoboru uređena fasada na pastoralnoj dvorani, a sada je u tijeku akcija gradnje prve faze zvonika kroz koji će ujedno prolaziti stubište do drugog kata dvorane, koja bi trebala biti namijenjena sakralnoj zbirci što može biti još jedan doprinos samoborskom kulturnom i vjerskom turizmu.

Žumberački župnik Milan Vranešić podsjetio je na veliki demografski problem na Žumberku i višegodišnje iseljavanje Žumberčana te rekao da je fokus sada na uspostavi pučke kuhinje u nekadašnjoj staroj stojdraškoj školi, gdje su već lovački muzej, braniteljska udruga i galerijski prostor.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.