Obavijest voćarima

22. ožujka 2019.
Komentari isključeni
604 Pregleda

Obavijest proizvođačima nasada jabuke i kruške

Od prethodne preporuke prevladavalo je kišovito vrijeme što je pogodovalo stvaranju zaraze uzročnikom krastavosti (Venturia inaequalis). U idućim danima prognostičari najavljuju porast temperature te se upozoravaju voćari da izvrše preventivno tretiranje protiv krastavosti jabuka jednim od slijedećih pripravaka: Delan 700 WDG, Delan pro (aktivna tvar ditianon), Chromodin S-65 pripravak na osnovi dodina.

Za suzbijanje pepelnice (Podosphaera leucotricha) predlaže se primjena pripravaka na osnovi sumpora ili pripravak Nimrod 25 EC. Primjena Nimroda 25 EC ne preporuča se tijekom cvatnje kao ni njegovo mješanje sa propinebom, mankozebom ili metiramom.

U nasadima jabuka gdje je prisutna zaraza kalifornijskom štitastom uši (Quadraspidiotus perniciosus) može se primijeniti insekticid Pyxal ili Brai desetak dana prije cvatnje.

U nasadima jabuka gdje je prisutna zaraza s jabučnom krvavom uši, (Eriosoma lanigerum) prije početka cvatnje predlažemo primjenu aficida Pirimor 50 WG. Budući da ovaj štetnik prezimljava na korjenovom vratu i korjenovim izdancima, za učinkovitu zaštitu potrebno je rasprskivače prskalica usmjeriti prema tim dijelovima stabla.
U voćnjacima gdje su ranijih godina zabilježene štete od potkornjaka (Scolytidae), za smanjenje populacije ovog štetnika mogu se postavljati crvene ljepljive ploče i bočice s etilnim alkoholom.

Pripravke koristite isključivo prema uputama dobivenim uz sredstvo i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu od sredstva za zaštitu bilja zbrinuti prema zakonskim odredbama te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Ovisno o vrsti i lokacijama koštičavo voće se nalazi u fenofazama roza balona ili početku cvatnje. U idućim danima prognostičari najavljuju porast temperature te eventualna kiša koja bi mogla omogućiti infekciju uzročnikom paleži cvijeta i sušenja izboja na koštičavom voću (Monilinia laxa). Zato je prije kiše potrebno provesti zaštitu nasada.
Osim provođenja kemijskih mjera zaštite potrebno je i mehanički odstraniti zaražene mladice.

Upotrijebiti se može jedan od sljedećih pripravaka:
Marelica- Chorus 50 WG, Switch 6,25 WG, Indar 5 EW,  Nativo 75 WG, Signum
Breskva- Chorus 50 WG, Switch 6,25 WG, Indar 5 EW, Luna Experience, Systhane 20 EW

Pripravke koristite isključivo prema uputama dobivenim uz sredstvo i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu od sredstva za zaštitu bilja zbrinuti prema zakonskim odredbama te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Dunja Prvčić, mag.ing.fitomedicine
dunja.prvcic@mps.hr

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.