Bogumil Toni dobio brošuru i facebook profil

22. ožujka 2019.
Komentari isključeni
1.598 Pregleda

Brošura o Bogumilu Toniju predstavljena je sinoć na Odjelu za odrasle Gradske knjižnice Samobor te je održano i predavanje o ovom velikom i svestranom Samoborcu uz prigodni program. Naime, ove godine obilježava se 145. godišnjica rođenja ovog pjesnika, pedagoga, vatrogasca, živog sudionika društvenih zbivanja i poticatelja brojnih pozitivnih promjena u našem gradu. Zato je Gradska knjižnica Samobor odlučila objaviti brošuru s podacima iz Tonijeve biografije uz izabrane pjesme i fotografije u okviru takozvane Facebook biblioteke, pojasnila je Draženka Robotić.

U svoj sili aktivnosti koje su obilježile djelovanje Bogumila Tonija, nekako je on sam volio da ga se gleda prvo kao pjesnika. Iza sebe je ostavio bogat opus pjesama za djecu i za nešto odraslije, na kajkavskom i štokavskom, a neke su i uglazbljene, što se moglo čuti i sinoć na predstavljanju brošure o Bogumilu Toniju u gradskoj knjižnici.
Pjesme Bogumila Tonija pjevali su i recitirali sinoć učenici OŠ Bogumila Tonija
Nina Sirotković, Ema Čulina, Katja Bošnjak, Lana Lacković, Bruna Bošnjak, Fran Kleščić, Marko Vujica, Jan Šprajc, Jakov Rimac, Mia Močan, Anja Musović.
Također, u izlogu Odjela za odrasle izloženi su radovi učenika profesorica Ruže Barbarić Librić i Irene Dražić, odnosno portreti Bogumila Tonija.

O samom velikanu više je na sinoćnjem predstavljanju govorila profesorica Sandra Sinković. Opisala je Tonijevu djelatnost kao pjesnika i književnika, osnivača i djelatnika DVD-a Samobor te inicijatora osnivanja Društva za proljepšavanje Samobora pa ne čudi stoga što je na kraju Tonijevog života čitav Samobor odao počast ovom velikanu, a da je u godinama nakon njegove smrti Osnovna škola u Perkovčevoj dobila njegovo ime baš kao i jedna od ulica u Samoboru.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.