Županija u vrhu po ekonomskim pokazateljima

21. ožujka 2019.
Komentari isključeni
568 Pregleda

Rekordnih 93,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava osigurala je ove godine Zagrebačka županija, najviše do sada, za svoje poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike, OPG-ove, udruge civilnog društva te gradove i općine – rečeno je danas na 17. po redu Susretu gospodarstvenika Zagrebačke županije održanom u hotelu International.
U nazočnosti 250 uzvanika prezentirane su analize i gospodarski pokazatelji različitih relevantnih institucija koje svrstavaju Zagrebačku županiju u sam vrh razvijenosti u Republici Hrvatskoj. Tako analiza Fine pokazuje da se Županija prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 49,9 milijardi kuna nalazi na drugom mjestu odmah iza Zagreba. Također, na drugom je mjestu u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom.
Pozitivni gospodarski pokazatelji odrazili su se i na rast zaposlenosti u Zagrebačkoj županiji. U razdoblju od 2011. do 2016. godine – ona je rasla za 10,3 posto, što je najveći rast zaposlenosti od svih županija. Trend rasta nastavljen je i od 2017. do danas i to sa 74 na 81 tisuću zaposlenih.
Župan Stjepan Kožić istaknuo je orijentiranost Zagrebačke županije investicijama, posebno onim koje se financiraju EU sredstvima, a posebno zanimljivu prezentaciju održali su Velimir Srića, ekonomist i sveučilišni profesor i Josipa Majić, inovatorica prvog pametnog dijagnostičkog medvjedića i osnivačica tvrtke ID Guardian na temu „Dvije generacije – isto pitanje! Budućnost poduzetništva i izvori poslovnog uspjeha?“.
O aktualnoj ekonomskoj situaciji u zemlji govorio je ekonomski stručnjak Mladen Vedriš koji je ustvrdio da je tek ove godine za očekivati da se razina BDP-a izjednači s onom iz pretkrizne 2008. godine.
Pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac poručila je pak da ministarstvo aktivno radi na unapređenju zakonodavnog okvira te da se radi i na administrativnim rasterećenjima te pojednostavljenju procedure prijave na EU natječaje za naše poduzetnike.
Okupljenim gospodarstvenicima predstavljeni su programi i mjere za poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede u 2019. godini te su pozvani da dolazećih dana prate službene web-stranice Zagrebačke županije na kojima će, kao i uvijek dosad, biti objavljeni svi natječaji za bespovratne potpore.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.