Najnovije

Preventivna prometna edukacija mališana

20. ožujka 2019.
Komentari isključeni
537 Pregleda

Preventivna edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola provedena je jučer u Osnovnoj školi Vladimira Deščaka u Svetoj Nedelji. Tamo je udruga Preventivni program o sigurnosti u cestovnom prometu u suradnji s tvrtkom Jumicar Hrvatska te Policijom, Crvenim križom i vatrogascima okupila učenike drugih razreda. Najprije ih je kroz multimedijsko interaktivno predavanje naučila kako da prepoznaju opasnosti u prometu i kako se pritom pravilno trebaju ponašati te u čemu je važnost i značaj horizontalne i vertikalne prometne signalizacije.

Nakon toga prišlo se praktičnom dijelu, odnosno samostalnom upravljaju vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Predstavnici svetonedeljske vatrogasne zajednice pokazali su mališanima koja je njihova uloga pri prometnim nesrećama, a isto su učinili i predstavnici samoborskog Crvenog križa objasnivši djeci kako se unesrećenima pruža prva pomoć.

Djeca su najranjiviji i najugroženiji sudionici u prometu i zato ih se kroz ovu edukaciju želi pripremiti za sigurno snalaženje u prometu. Od 2013. godine do danas kroz nju je prošlo više od 50 tisuća učenika drugih i trećih razreda u 200-tinjak osnovnih škola.

Program podržavaju Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje te jedinice regionalne i lokalne samouprave.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.