Nagrada Jakov Kudrić samoborskom Centru za socijalnu skrb i Nataši Koražiji

20. ožujka 2019.
Komentari isključeni
1.077 Pregleda

U povodu Svjetskog dana socijalnog rada, na jučerašnjoj središnjoj svečanosti održanoj u zagrebačkom hotelu Sheraton, dvije godišnje strukovne nagrade Hrvatske udruge socijalnih radnika Jakov Kudrić, koje se dodjeljuju samo jedanput u karijeri, primili su samoborski Centar za socijalnu skrb i njegova ravnateljica Nataša Koražija. Nagrade im je uručila predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić. Tema ovogodišnje obilježbe bila je “promicanje važnosti ljudskih odnosa”, što ne obuhvaća samo ljude iz sustava socijale već i sve druge čije je djelovanje isprepleteno sa socijalnim radom.

Centar za socijalni rad općine Samobor osnovan je početkom 1984. godine kao radna organizacija socijalne zaštite. Svoj pravni status mijenjao je nekoliko puta sukladno zakonskim promjenama, i širio djelokrug svog rada. Svoju poziciju u zajednici gradio je postupno, od preuzetih zakonom predviđenih ovlasti do povezivanja sa drugim dionicima u zajednici. Potreba za tim osobito je jačala u posljednjih 10-ak godina tijekom kojih se Centar otvorio prema zajednici radeći na stvaranju što gušće mreže partnera kako bi svojim korisnicima mogao pružiti ono što ima zakon omogućava na što kvalitetniji način, ali i razvojem dodatnih projekata i programa te usluga koji su razvijeni temeljem detektiranih potreba zajednice i korisnika usluga centra za socijalnu skrb.

U partnerstvu s Komunalcem i u suradnji s Gimnazijom Antuna Gustava Matoša otvoren je Otok dobrote, mjesto solidarnosti i volonterizma na koje donatori mogu donijeti odjeću, obuću, higijenske potrepštine i nekvarljive namirnice, osobe u potrebi ih u tom diskretnom okruženju mogu uzeti, dok volonteri iz samoborske gimnazije održavaju red samog prostora. Centar je razvio odličnu suradnju S Volonterskim centrom Kad bi svi, Rotary clubom Samobor, Gradskim društvom Crvenog križa, Udrugom za održivi razvoj Pozitiva Samobor i drugim ustanovama i udrugama. U tom partnerstvu ostvareni su projekti poput FEAD Caritas: Ne riječima već djelima”, “Zaželi” i drugi.

Ogromnu je ulogu pritom odigrala ravnateljica Centra Nataša Koražija, magistra socijalnog rada i sveučilišna magistra javnog zdravstva, koja je na čelu institucije od kraja 2010. godine. Svojim radom i profesionalnim angažmanom pridonijela je prepoznatljivosti Centra za socijalnu skrb Samobor i na lokalnoj razini, ali i izvan granica Hrvatske, podižući razinu usluge za građane Samobora i pokazujući primjer dobre prakse u načinu provođenja preventivnih i kurativnih usluga u cilju sprečavanja socijalne isključenosti.

Razgovor s Natašom Koražijom možete poslušati u našem radijskom programu, u petak, 22. ožujka u 16 sati.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.