Čuvari uspomena na hrabrost svojih sinova

19. ožujka 2019.
Komentari isključeni
769 Pregleda

Jedna od udruga iz braniteljske skupine, koja godinama tiho i povučeno, a opet vrlo snažno, ustrajno i s najviše suosjećanja djeluje u javnom prostoru, Udruga je roditelja poginulih branitelja Samobora i Svete Nedelje. Na jutrošnjem redovitom godišnjem skupštinskom okupljanju, članovi udruge i njihovi gosti najprije su u Parku domovinske zahvalnosti, s puno pijeteta i bez velikih riječi, samo s molitvom na usnama, kod spomenika zapalili svijeće i položili cvijeće u spomen na poginule, ali i umrle hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

Redoviti radni skupštinski dio održan je u restoranu Samoborska klet na kojemu je predsjednica Udruge Đurđa Purić podnijela izvješće o radu udruge u proteklih godinu dana. Pobrojala je niz aktivnosti udruge koje su stalne, jer svaki se mjesec događa ponešto. Ipak, najbrojnije su u listopadu, kada gotovo da nema dana, a da udruga svojim radom ne potvrđuju svrhu svog postojanja – isticanja zahvalnosti onima koji su svojom krvlju izborili hrvatsku samostalnost i neovisnost. Prošle su godine, tako, početkom listopada ponovno krenuli “Putovima svojih sinova” i obišli prvu crtu nekadašnje bojišnice na području Bjelovara, Barutanu, gdje su s članovima srodne bjelovarske udruge evocirali uspomene na te teške, ali slavne dane hrvatske prošlosti. S članovima drugih braniteljskih udruga s našeg područja bili su i na hodočašću Hrvatske vojske i policije u svetištu Majke Božje Bistričke, s Udrugom branitelja 151. samoborske brigade sudjelovali su u edukaciji školske djece o Domovinskom ratu te, naravno, bili na komemoraciji na Trokutu kod Novske.

Đurđa Purić je istaknula odličnu suradnju sa svim udrugama koje djeluju unutar koordinacije braniteljskih udruga u našem gradu, što su na skupštini potvrdili i predstavnici tih udruga, a da dobro surađuju i s gradskom upravom potvrdila je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.