Najnovije

Proslava svetog Patrika na Kleku i u Karlovcu

18. ožujka 2019.
Komentari isključeni
799 Pregleda

Na svetkovinu svetog Patrika, jučer, u nedjelju, 17. ožujka, Hrvatsko planinarsko društvo iz Samobora koje nosi ime toga sveca održalo je veliki izlet kako bi proslavili svoga zaštitnika. Planinarski dio izleta bio je na Klek. Duhovni dio izleta bio je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa. Okupilo se oko 200 sudionika, koji su putovali s tri autobusa i nekoliko automobila. Na izletu su bili i članovi tri planinarske sekcije u školama: oni iz nižih razreda osnovne škole, pa oni iz viših razreda osnovne škole te oni iz gimnazije, sve pod vodstvom svojih nastavnika, članova društva. Izlet su vodili vodiči iz planinarskog tima: dopredsjednica Karmela Brkić, dopredsjednik Andrija Vukušić te Anita Kristian i Radovan Librić.

Nakon uspona, oko planinarskog doma na Kleku, na 1000 metara nadmorske visine, najviše je bila tražena bila zavjetrina. Vjetar je, naime, gospodario planinom. Neki, kada su je pronašli, nisu se više iz nje micali. Ostali su odlučili biti još pustolovniji i krenuti tamo gdje je i vjetar bio još jači – na sam vrh Kleka na koji se je popela većina članova.

Bio je to dan kada se u čast zaštitnika društva, svetog Patrika, po prvi put promoviralo i kućno craft pivo koja će se moći kupiti u Planinarskom domu Cerinski vir u Samoborskom gorju kojim društvo upravlja.

Dobro propuhani planinari su se vratili u podnožje brda i nastavili svoj izlet prema Nacionalnom svetištu Svetog Josipa u Karlovcu. Tamo ih je dočekao upravitelj, monsinjor Antun Sente koji je hodočasnicima predstavio umjetnički i simbolički vrijedna vrata crkve pred kojima je ispripovijedao povijest štovanja svetog Josipa u Hrvatskoj, a zatim u programu prije mise govorio o uslišanjima koja se događaju po zagovoru svetog Josipa na tom mjestu.

Svirači iz Društva, Josip i Tamara, priključili su se crkvenom zboru, čitači su se uključili u službu riječi, a Radovan Librić je na kraju rektoru svetišta i dugogodišnjem prijatelju i suradniku HPD-a svetog Patrika uručio plaketu kojom ga je upravno tijelo društva proglasilo počasnim članom.

Katarina Pučar

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.