Žumberačka graditeljska baština u Galeriji Prica

12. ožujka 2019.
Komentari isključeni
1.083 Pregleda

Izložba naziva Žumberačka graditeljska baština otvorena je sinoć u Galeriji Prica u organizaciji Turističke udruge Žumberak.
Ovo je prva izložba u organizaciji ove udruge registrirane na području Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje, a cilj joj je promovirati vrijednu i bogatu graditeljsku baštinu na žumberačkom području kroz sva povijesna razdoblja.

Ideja o obilasku i evidentiranju građevina na tom području došla je u proljeće 2012. godine u selu Kekići pokraj Starog grada Žumberak. U selu je kapelica posvećena Svetom Ćirilu i Metodu. Svake godine u svibnju tamo se održava godišnje proštenje na kojem se sakupe mještani iz dalekih krajeva i zemalja jer u selu živi samo jedan stanovnik. Djeca koja posjećuju ognjišta svojih predaka na taj dan uživaju u ljepoti Žumberka. To mjesto je izabrano za održavanje Žumberačkog dječjeg festivala, koji se ove godine održava po peti put u nedjelju, 12. svibnja.

Upoznajući bogatu graditeljsku baštinu, tradicijsku i sakralnu arhitekturu, ostatke starih gradova i škola iz doba Marije Terezije, sedam godina je trajalo prikupljanje amaterske foto građe, koju se ovom izložbom želi približiti Samoboru i njegovim stanovnicima, od kojih je mnogo porijeklom sa Žumberka.
Autori fotografija su Irena Kralj, Milan Duniskvarić, Niko Goleš i drugi prijatelji Žumberka, a većinu je snimila predsjednica udruge Jasna Radić koja je i vodila sinoćnje otvorenje izložbe.

Uz nju prigodnim riječima okupljenima su se obratili voditeljica Galerije Prica Nikolina Šimunović, Želimir Štahan kao jedan od inicijatora osnivanja Parka prirode Žumberak Samoborsko gorje, aktualni ravnatelj Parka prirode Kristijan Brkić, predsjednik KUD-a Marko Vukasović Janko Jelenić te u ime Grada Samobora predsjednik Vijeća Miran Šoić i pročelnik Marinko Džepina, kao i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić.

U pratećem kulturnom programu pjesme su govorili Zlata Bujan Kovačević i Milan Delivuk, Tomislav Mihaljević zasvirao je usnu harmoniku, a okupljene je pozdravio i Milan Duniskvarić kao jedan od fotografa čije su slike izložene.
Izložba fotografija “Žumberačka graditeljska baština” moći će se razgledati do 24. ožujka.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.