Sveta Nedelja uvodi stalno mjerenje elektromagnetskog zračenja

11. ožujka 2019.
Komentari isključeni
267 Pregleda

Grad Sveta Nedelja zatražio je u studenom prošle godine od Končar Instituta za elektrotehniku uslugu monitoringa elektromagnetskih polja pod nazivom KONČAR MEP, u razdoblju od 13. studenog, pa do kraja 2018. godine i to na lokaciji stambene zgrade na adresi Zdenčica 1, Orešje. Rezultate tog monitoring, odnosno sustava koji je bio uključen, predstavili su jutros u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec u pratnji svog zamjenika Davora Nađija i predsjednik Uprave Končar Instituta za elektrotehniku Siniša Marijan. Uglavnom, radi se o vrlo niskom ili niskom stupnju zračenja na tom području, najveće je radio-frekventno, odnosno od radijskih antena, a znatno niža su zračenja od antenskog sustava teleoperatera, televizijskih antena i drugih uređaja – zaključili su istraživači.

-Ovo istraživanje pokrenuli smo zbog zabrinutosti naših građana uslijed postavljanja sve većeg broja antena na raznim lokacijama i prvi smo grad u Hrvatskoj koji je naručio takvo mjerenje – rekao je Dario Zurovec dodavši da gradska uprava ima u planu slična mjerenja obaviti na još nekoliko lokacija, odnosno uspostaviti stalni sustav mjerenja elektromagnetskog zračenja na području Svete Nedelje.

-Stalnim mjerenjem – smatra Siniša Marijan – podaci se mogu očitavati svaki sat, pa bi rezultati takvog mjerenja, koje će stanovnici moći pratiti i na web stranici Grada Svete Nedelje, bili razumljivi svakom prosječno informiranom građaninu. To će pomoći građanima da si i sami dodatno osvijeste rizik i uoče potencijalni problem od elektromagnetskog zračenja.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.