Žestok boj na livadi ispod Starog grada

10. ožujka 2019.
Komentari isključeni
1.368 Pregleda

Uprizorenje Bitke kod Samobora, manifestacije koja već 14 godina okuplja tisuće zainteresiranih posjetitelja, danas je održano na Vugrinščaku. Organizatori iz Samoborskog muzeja, Udruge Oživljena povijest Samobora i Ogranka Matice hrvatske Samobor, uz potporu Turističke zajednice i Grada Samobora, pobrinuli su se da i ova Bitka bude atraktivna, brojna i borbena. Puno je manje bilo koreografiranih detalja, odnosno fingiranja, a više stvarne borbe čime se brojnoj publici vjernije dočaralo kako je nekad davno otprilike izgledao sraz dviju vojski – Ivana Vitovca i Stjepana Banića Lendavskog, kao predstavnika kraljice Elizabete, odnosno poljskog kralja Vladislava Jagelovića.

Te su se vojske nedaleko od Samobora, u blizini Save, otprilike kod današnjeg Domaslovca, sukobile na Pepelnicu, 1. ožujka 1441. godine, a žestoki boj završio je, u skladu s povijesnim kazivanjima, Vitovčevom pobjedom, koji je zarobio vojskovođu Banića.

Ovogodišnju bitku, uz grmljavinu topova i kubura, uprizorilo je 200-tinjak vitezova, kopljanika, kuburaša, mušketira i topnika raznih viteških udruga, ponovno pred brojnom publikom, koju ni prilično vjetrovito vrijeme nije spriječilo u uživanju u čarima uprizorenja. To su im omogućili Kuburaško društvo Gromovnik iz Bestovja, Vitezovi Zelingradski, Družba vitezova zlatnog kaleža iz Stubice, Red Čuvara grada Zagreba, Red srebrnog zmaja iz Zagreba, Viteški red svetog Nikole iz Varaždina, Koprivničke haramije, Red zvijezde iz Mađarske te popratno Plesna grupa Burka, žongleri iz samoborske Udruge Cirkultura i domaći glumci – amateri Đurđica Runtas, Stjepan Bošković, Zdravko Škrapec, Marijan Majdak, Mirko Dumić, Zlatko Vrbančić, Darko Kupres, Milan Žegarac Peharnik, Luka Kazimović, i Zoran Perović.

Veliki mamac za publiku, a posebno atrakcija za djecu, bili su vojni tabori s utvrdama, oklopljenim vitezovima, mačevaocima, streličarima, kuburašima, katapultima, topovima, vatrenim kuglama i drugim sadržajima.

Cjelodnevno događanje obilježio je i tradicionalni srednjovjekovni sajam na kojem su svoje proizvode predstavili klobučari, košaraši, krušari, travari, medičari, kovači i prodavači drvenih mačeva i štitova, viteške opreme od kože te raznih drugih srednjovjekovnih predmeta. Sajam je bio i mjesto okupljanja coprnica i gatara, a imao je i kutak dobre kuhinje, prije i poslije bitke.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.