“Žumberačka graditeljska baština” u Galeriji Prica

9. ožujka 2019.
Komentari isključeni
1.135 Pregleda

Izložba fotografija “Žumberačka graditeljska baština” prva je u nizu izložbi u organizaciji Turističke udruge Žumberak, registrirane na području Parka prirode “Žumberak-Samoborsko gorje”. Ideja o obilasku i evidentiranju građevina na tom području došla je u proljeće 2012. godine u selu Kekići pokraj Starog grada Žumberak. U selu je kapelica posvećena Svetom Ćirilu i Metodu. Svake godine u svibnju tamo se održava godišnje proštenje na kojem se sakupe mještani iz dalekih krajeva i zemalja jer u selu živi samo jedan stanovnik. Djeca koja posjećuju ognjišta svojih predaka na taj dan uživaju u ljepoti Žumberka. To mjesto je izabrano za održavanje Žumberačkog dječjeg festivala, koji se ove godine održava po peti put u nedjelju, 12. svibnja.

Rodna kuća povjesnišara Tadije Smičiklasa, Reštovo

Upoznajući bogatu graditeljsku baštinu, tradicijsku i sakralnu arhitekturu, ostatke starih gradova i škola iz doba Marije Terezije, sedam godina je trajalo prikupljanje amaterske foto građe, koja će sada biti približena Samoboru i njegovim stanovnicima, od kojih je puno njih porijeklom sa Žumberka.

GKT Kapela Sv. Ilije, Drašči Vrh

Većinu fotografija, koje će od ponedjeljka, 11. ožujka, biti izložene u maloj dvorani Galerije Prica snimila je Jasna Radić, koja je djetinjstvo i mladost provela u Samoboru i s izviđačima obišla Samoborsko gorje. Posjeti rodbini na Žumberku i ljetovanja na Sopotskom slapu duboko su joj se urezala u sjećanje na neka davna vremena kada je stanovništvo na Žumberku bilo brojnije i kada se u školama čuo žamor dječjih glasova.

GKT Kapela Sv. Nikole, Osunja

Ostali autori fotografija su Irena Kralj, Milan Duniskvarić, Niko Goleš i drugi prijatelji Žumberka.

GKT Crkva Blagovijesti, Strmac Pribićki

Izložba “Žumberačka graditeljska baština” otvara se u ponedjeljak, 12. ožujka u 19 sati, a moći će se razgledati do 24. ožujka.

(naslovna fotografija – GKT Crkva Sv. Petra i Pavla i RKT Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Sošice)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.