Dan žena – za čestitanje, ali i upozorenje na nasilje i njegove žrtve

9. ožujka 2019.
Komentari isključeni
311 Pregleda

Podjelom lončanica jaglaca samoborski SDP, predvođen predsjednicom Gradske organizacije Sanjom Horvat Iveković i predsjednicom Foruma žena SDP-a Zagrebačke županije Zvjezdanom Sečen, jutros je na Trgu kralja Tomislava Samoborkama čestitao ovogodišnji Dan žena.

No, uz cvijeće, dijelio je i prigodne razglednice ne bi li skrenuo pozornost na aktualno institucionalno nasilje nad ženama te činjenicu da Vlada ne financira sustavnu zaštitu žena od nasilja. Zamolio je sve da te razglednice pošalju hrvatskoj Vladi, upozoravajući da je, unatoč ratifikaciji Istanbulske konvencije stopa ubojstava žena od bliskih osoba sve veća, a nasilje nad njima sve brutalnije.

Konvencija predviđa zaštitu žrtve u cijelosti, ali u Hrvatskoj njezine odredbe nisu ugrađene u pravni sustav ili se ne provode što najbolje pokazuje nekoliko zadnjih slučajeva – upozorava SDP. Skloništa za žene i djecu – žrtve nasilja – nisu dostupna u svakoj županiji, a sudovi oslobode krivnje 30 posto zlostavljača, pa Forum žena SDP-a apelira na Vladu da izmijeni zakone tako da zaštite žrtvu.

Ujedno navode da je dan žena dan otpora društvenim nejednakostima, diskriminaciji žena i stalnim napadima na njihova prava, tijelo i odluke. To je – kažu – i dan pobune protiv niskih plaća i loših uvjeta rada, dan otpora nacionalizmu, nasilju i seksizmu te dan sjećanja na sve koji su se stoljećima borili za prava žena.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.