“Medalje zapadne Slavonije” i za samoborske branitelje

8. ožujka 2019.
Komentari isključeni
592 Pregleda

Redovita izvještajna skupština Udruge branitelja 151. samoborske brigade, održana jučer u dvorani samoborskih srednjih škola, počela je, kao i uvijek, odavanjem počasti poginulim braniteljima iz Samobora i Svete Nedelje kod spomenika u Parku domovinske zahvalnosti.

No, za razliku od uobičajenog skupštinskog slijeda, ovo je otvoreno predavanjem autora monografije o ratnom putu 151. samoborske brigade Hrvatske vojske, doktora Jakše Raguža na temu koja baš nije svakodnevna. U 30-ak minuta, naime, on je govorio o organizaciji i djelovanju JNA i pobunjenih Srba u zapadnoj Slavoniji tijekom 1991. godine, kako bi naši hrvatski branitelji, a sada ratni veterani dobili sliku o tome koje su zapravo bile neprijateljske snage na tom bojištu, koje su oni pobijedili.

U radnom dijelu skupštine izvješće o lanjskom radu podnio je predsjednik Udruge Rudolf Jedvaj, a financijsko izvješće njegov zamjenik Franjo Horvat. Izglasan je i novi, nešto izmijenjeni Statut udruge, kao i Pravilnik o prikupljanju i zaštiti podataka.

General Rudi Stipčić zahvalio je predstavnicima Udruge na pomoći da se ustanovi odličje “Medalja zapadne Slavonije”, za što njegov prijedlog postoji još od 2011. godine. Postupak je u tijeku, pa se očekuje da će svi sudionici borbi na tom ratištu, među kojima su i pripadnici 151. samoborske brigade, dobiju to odličje.

Pozdravne riječi zahvale i ohrabrenja svima okupljenima uputili su i skupštinski gosti iskazavši svoje divljenje velikim broj aktivnosti ove braniteljske udruge, a pohvalili su i njezinu dobru suradnju s drugim braniteljskim udrugama unutar njihove samoborsko-svetonedeljske koordinacije. To su učinili izaslanica župana Zagrebačjke županije i županijska pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ksenija Čuljak, koja je naročito pohvalila projekt edukacije mladih o Domovinskom ratu pod nazivom “Da se ne zaboravi” o čemu je, kao predsjednik Odbora za branitelje Zagrebačke županije, govorio i županov zamjenik Hrvoje Frankić naglasivši da uloga naših branitelja u Domovinskom ratu nikada ne smije pasti u zaborav. Uime Grada Samobor govorio je predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić istaknuvši da će Grad kao i dosad, nastaviti pomagati rad ove i drugih braniteljskih udruga. Još su govorili i Rozario Rozga uime Hrvatskog časničkog zbora Samobora i Svete Nedelje, Miljenko Komes uime HVIDR-e Samobora i Svete Nedelje, Mirko Erdelja uime Udruge roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu i drugi gosti.

Na kraju skupštine podijeljene su zahvalnice i priznanja pojedincima i organizacijama za dobru suradnju s Udrugom branitelja 151. samoborske brigade.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.