Najnovije

Pisma ispod fašničke balature

1. ožujka 2019.
Komentari isključeni
1.216 Pregleda

Bez obzira na to što je kajkavski službeni jezik samoborske Fašničke Republike, nikakva jezična barijera nije postojala jučer između okupljenog mnoštva na Trgu fašničkih velikana i Tomislava Bralića i klape Intrade. Glazbenu feštu s mirisom Mediterana donijeli su na prepun Trg fašničkih velikana na koji još stignete jer se pisma ispod fašničke balature, uz pomoć publike, i dalje se širi Trgom.

Ova večer počela je u glazbenom fakinskom zagrljaju izvrsnih samoborskih Fakina, a nastavljena je gostovanjem plesnih skupina Športskog plesnog kluba Samobor i maskiranih gostiju iz Baćine, poznate po Baćinskim jezerima, odakle je, po prvi put na Samoborski fašnik, stigla pokladna družina. Dovezla se sa strašnim F16 Garaž zmajem, kojemu ja Sraka Samoborska na neki čudan način pokušala odoljeti.

Održan je i novi krug izbora finalista pojedinačnih i skupnih maski, a sve polako završava uz poznate hitove s juga Lijepe Naše.

U subotu i nedjelju u Fašničkoj Republici bit će pripremljen je doček novih gostujućih skupina iz cijele Hrvatske (Župe Dubrovačke, Pule, Opatije, Brača, Karlovca, Bjelovara i drugih gradova…), polaznika vrtića i osnovnih škola koji će se predstaviti u svojim prijepodnevnim povorkama te mjesnih odbora koji su nabavili nove avione.

Štandovi će opet biti popunjeni novim porcijama krafni i ostalih delicija, a ugostitelji će i dalje rade produljeno uz besplatan parking tijekom održavanja fašničkih programa.

Subotnji program nudi čak trostruku glazbenu poslasticu, uz nastupe Endija u 14 sati, Songkillersa u 16.30 i TBF-a u 20 sati. Dječji fašnik počinje u 10.30 uz nastupe gostujućih vrtića, zborova i plesnih klubova. U suradnji s Orijentacijskim klubom Japetić u 11 sati kreće i novi Srakotrk, orijentacijska utrka za mališane kroz Fašničku Republiku. Najbolji će biti proglašeni oko 13.15!

Poslijepodnevni program nastavlja se sutra nakon koncerata, pa od 18.30 stižu gostujuće maškare iz cijele Hrvatske, a uoči završnog koncerta TBF-a, koji je u 20 sati, od 19 će se održati i novi krug izbora najboljih maski.

Nedjelja će već već tradicionalno biti najveseliji, najšareniji i najradosniji dan 193. Samoborskog fašnika jer u 10.30 počinje veliki mimohod maškara iz samoborskih osnovnih škola. Tisuće mališana prolazit će središtem Fašničke Republike i predstaviti se programom na središnjoj pozornici. Poslijepodnevni program nudi od 15 sati drugi dio predstavljanja samoborskih mjesnih odbora kroz satirične igrokaze i alegorijska kola, a s njima dolaze mjesni odbori Konšćica, Hrastina, Rude i Celine.

Za sve posjetitelje svi su programi besplatni, od pratećih dječjih radionica na Trgu srakinih mališana do velikih koncerata, a svi maskirani slobodni su priključiti se lovu na vrijedne nagrade koje su pripremljene za najmaštovitije. Također i dalje se mogu prikupljati pečati sa 14 ugostiteljskih punktova u Fašničkoj putovnici tj. Radnoj knjižici.

Sve detaljne informacije nalaze se na službenoj web stranici www.fasnik.com kao i na društvenim mrežama.

Snimili:
Edin Tuzlak
Edi Kirschenheuter

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.