Projekt do projekta

27. veljače 2019.
Komentari isključeni
598 Pregleda

Skupštinari Gradskog društva Crvenog križa Samobora sinoć su na godišnjoj skupštini prihvatili izvješće o radu Društva u prošloj godini o čemu je govorila ravnateljica samoborskog Crvenog križa Anica Francetić Kufrin. Podsjetila je da ovo društvo svojim radom pokriva i područje Svete Nedelje i Stupnika te istaknula najvažnije aktivnosti. To su dobrovoljno darivanje krvi čijim se akcijama lani odazvalo 12 posto više darivatelja u odnosu na prethodnu godinu, pa razne socijalne aktivnosti, od redovitih i svakodnevnih poput programa njege i pomoći u kući, do prigodnih kao što su Solidarnost na djelu, Vaš dar za pravu stvar, akcije podjele humanitarnih paketa, organizacija ljetovanja djece u Selcu i slične, do uključivanja Društva u program Civilne zaštite, akcija prve pomoći, zdravlja i zaštite, programa za mlade i ostale aktivnosti.

Od tih ostalih i novih unutar Gradskog društva Anica Francetić Kufrin izdvojila je europski projekt “Nisi sam”, koji podrazumijeva program zapošljavanja žena kroz uslugu pomoći i njege za starije i nemoćne, pa 12 gerontodomaćica pruža te usluge za 60 korisnika, a na listi čekanja ima ih još koji su u sličnim potrebama. -Zbog tog projekta, ukupno vrijednog 2 i pol milijuna kuna, lani se povećao i proračun Gradskog društva Crvenog križa za milijun kuna, a ostatak novca stići će na račun tijekom nastavka provedbe projekta u ukupnom trajanju od 26 mjeseci – objasnila je potpredsjednica Crvenog križa Martina Štefković.

Samoborski Crveni križ nastavio se u prošloj godini prijavljivati i za nove EU projekte, koji su i dalje aktualni, odnosno otvoreni, pa u skoro vrijeme ima plan obnove prostorija donedavnog mikrodoma koji bi, ostvari li se plan u punoj mjeri, trebao postati “Hiža Crvenog križa” za nove socijalne ni društvene aktivnosti. U tijeku je i osnivanje Kluba mladih Gradskog društva, školski će pomladak 9. ožujka na gradsko natjecanje u pružanju prve pomoći, a svaki član tog kluba proći će i osnovnu edukaciju kao volonter Crvenog križa.

Rad Društva na skupštini, koju je vodio predsjednik Edi Kirschenheuter, pohvalio je gradski resorni pročelnik Juro Horvat, koji je istaknuo da je Crveni križ s ovako širokom paletom aktivnosti doista postao stožerna organizacija socijalne skrbi u gradu.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić sve je obradovao svježom informacijom sa skupštinske sjednice Zagrebačke županije, koja je okončana netom prije ove sjednice, a odnosi se na 600 tisuća kuna koje će Županija iz svog proračuna u ovoj godini izdvojiti za društva Crvenog križa u Jastrebarskom, Dugom Selu, Ivanić-Gradu i Samoboru. Tim novcima za njih će se kupiti nova vozila, najvjerojatnije marke Dacia Duster. Jedno takvo i te kako će dobro doći samoborskom Crvenom križu koji pokriva široko i geografski raznoliko područje, od Žumberka, preko Samobora i Svete Nedelje, pa do Stupnika. Pomoći će i u lakšoj provedbi projekta “Nisi sam”.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.