“My Europe, my say”

27. veljače 2019.
Komentari isključeni
572 Pregleda

Član Odreda izviđača Okić, Karlo Tomašković, sudjelovao je u projektu “My Europe, My Say” koji se održavao u Strasbourgu od 16. do 22. veljače, u organizaciji Europske skautske regije te dva francuska izviđačka saveza. Karlo je izabran kao jedan od pet predstavnika Saveza izviđača Hrvatske koji su sudjelovali na ovoj međunarodnoj aktivnosti, uz mlade izviđače iz Finske, Danske, Poljske, Češke, Portugala, Irske, Islanda, Njemačke te Francuske.

Cilj ovog projekta bio je osmisliti kako aktivirati mlade unutar Europske unije i osvijestiti kod njih važnost ispunjavanja građanske dužnosti, odnosno motivirati ih da izađu na sljedeće izbore na kojima se odabiru i hrvatski zastupnici koji će predstavljati našu državu u Europskom parlamentu.

Uz Karla, hrvatske izviđače predstavljale su i Sonja Kostanjevec (OI Lepoglava), Ana Krajinović (OI Javor Zagreb), Paula Marković (SK Split) te Andrea Domazet (SK Marjan Split). Svojim kolegama iz drugih europskih saveza predstavili su projekt Saveza izviđača Hrvatske “Boranku”, najveću akciju pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije, koja je oduševila sve okupljene. Na toj su akciji u listopadu sudjelovali i ostali članovi Odreda izviđača Okić te tako dali doprinos obnovi flore splitskog kraja.

Sudionici u Strasbourgu imali su priliku posjetiti Europski parlament i susresti se sa zastupnicima iz svoje zemlje. Naši su predstavnici razgovarali s hrvatskim zastupnikom Tomom Gallijem, a pridružila im se i njemačka izviđačica hrvatskih korijena. Upoznali su i glavnog tajnika Svjetske organizacije skautskog pokreta, Ahmada Alhendawija, koji je, prije negoli je izabran na sadašnju poziciju radio je kao izaslanik za mlade generalnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona, kao najmlađi dužnosnik u povijesti UN-a. Sudionicima je održao motivirajući govor te su na otvorenom forumu mogli s njime razgovarati o mnogim temama koje su ih zanimale.

Karlo i djevojke pozivaju sve mlade Samoborce i Samoborke da sudjeluju na sljedećim izborima i uljepšaju svoj i naš položaj u Europskoj uniji.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.