‘Meridijani’ srdačno dočekani u svom Samoboru

27. veljače 2019.
Komentari isključeni
686 Pregleda

Da stara izreka kako nitko nije prorok u svom selu ne vrijedi uvijek, dokazala je ekipa časopisa „Meridijani“ koja je jučer u dupkom punoj Gradskoj knjižnici Samobor, u gradu u kojem ta izdavačka kuća ima sjedište, predstavila 204. broj „Meridijana“ za siječanj i veljaču.

Najavili su i sljedeći broj, koji izlazi 4. ožujka, a sve u povodu 25 godina izlaženja popularnog časopisa.

Teme su i ovaj put predstavili „autor zadužen za katastrofe“, geolog prof. dr. sc. Tihomir Marjanac, čije su mini-predavanje o cunamijima svi slušali širom otvorenih očiju, urednica časopisa Petra Somek, koja je istaknula da je kuća „Meridijani“ u 25 godina izdala više od 500 časopisa i knjiga, njezin brat geograf dr. sc. Petar Feletar te novinar „Meridijana“ Hrvoje Dečak. Nazočne je pozdravila ravnateljica samoborske knjižnice, Mirjana Dimnjaković.

U sljedećem, 205. broju „Meridijana“, za ožujak i travanj, glavna tema je Malta sa brojnim zanimljivostima, kao što je ona da je to jedina zemlja u EU u kojoj je pobačaj potpuno zabranjen, a donedavno je to vrijedilo i za razvod.

Od ostalih napisa tu je onaj o turskoj regiji Kapadokiji u kojoj ljudi i danas žive u izdubljenim stijenama, o ruskom gradu-dragulju Jaroslavlju, atenskoj Akropoli i turističkim peripetijama ispod nje, Havani i njezinim bogatim žiteljima taksistima i konobarima, o skrivenim slapovima, potocima i jezercima Žumberka, o našim speleolozima koji u jamama nalaze najgori i najopasniji otpad, o dramatičnim zbivanjima prije sto godina u Međimurju i drugi.

U jubilarnoj godini svaki novi broj časopisa „Meridijani“, koji ove godine, na 112 stranica, izlazi još 1. ožujka, 1. svibnja, 1. rujna i 1. studenog, bit će javno predstavljen u gradskim knjižnicama diljem Hrvatske. „Meridijani“ se distribuiraju putem pretplate, a prodaju se i u nekim većim knjižarama.

Foto: Hrvoje Dečak i Romeo Ibrišević

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.