Najnovije
Samobor osvojio Kup NSS (14. kolovoza 2020. 14:50)
Proslava Velike Gospe uz mjere opreza (14. kolovoza 2020. 14:31)
U Samoboru jedan oboljeli više (14. kolovoza 2020. 14:20)
Kožić i Zurovec o gradnji škole u Strmcu (14. kolovoza 2020. 14:16)
Starčevićeva pri kraju (14. kolovoza 2020. 14:13)
Novi asfalt u Podvrhu (14. kolovoza 2020. 14:10)
Isplata dječjeg doplatka od 17. kolovoza (13. kolovoza 2020. 15:14)
Rokovo u Svetoj Nedelji i Galgovu (13. kolovoza 2020. 14:57)

Subota u znaku šarenih i naoko strašnih gostiju

23. veljače 2019.
Komentari isključeni
811 Pregleda

Prvi puni dan na 193. Samoborskom fašniku prošao je u znaku gostiju iz Hrvatske i Slovenije jer raznobojne razigrane skupine stigle su iz Zagreba, Varaždina, Dobove, Koprivnice, Ptuja, Makarske, Velike Gorice, Lipovljana… Poznati Grobnički dondolaši te Kurenti i Podbreški pokači pokazali su kako pokladni običaji izgledaju u okolici Rijeke i na sjeveru Slovenije, gdje se animalnim maskama, zvonjavom i pucanjem bičevima tjera zla kob.

U Slobodnoj Fašničkoj Republici Samobor u tu se svrhu prije svega oslanjaju na osmijehe i dobre vibracije koje su u prijepodnevnim satima širila djeca iz gostujućih vrtića, škola, zborova i plesnih skupina. Tu su bili Zagrepčanke i dečki, Dječji zbor Limači, Zagrebački anđeli, Akrobatski rock’n’roll klub Bistra, Dječji vrtić Tratinčica, Osnovna škola Nikola Hribar, Dječji zbor Bajka, Oosnovna škola Josipa Kozarca i Kulturno-umjetničko društvo Ježek.

Od odraslih gostiju, uz spomenute, na središnjem fašničkom trgu okupljenima su se predstavili Kulturno-umjetnička udruga Lafra – Turčišće, Fašničko društvo Međimurske krave – Novo Selo, Katruže – Štefanec, Ločka Žlahta – Dobova, Hrvatski mornari – Makarska, Otpisane – Zagreb i Etnološko društvo Prforcenhaus iz Kostanjevice na Krki.

Uz popratne aktivnosti za najmlađe koje su bile pripremljene na Trgu Srakinih mališana, a koje se nastavljaju i sutra tako da će se moći uživati u mini tečajevima za male radnike, predstavama i kondicijskim poligonima, održan je i prvi Fašnički klizački triatlon.

Subotnja glazbena zabava na 193. Samoborskom fašniku započela je s Krivim smjerom, a završila je u romantično-nostalgično-zabavnim tonovima uz glazbenog gosta večeri. Nastupili su Neno Belan i Fiumens.

PRVA FAŠNIČKA NEDJELJA

Samoborski fašnik ide dalje, pa sutrašnji, nedjeljni program počinje od 10 sati i 30 minuta kad se na središnju fašničku pozornicu, nakon dolaska u povorci, spremaju popeti maskirana djeca samoborskih zborova i gradskih vrtića. U 13 sati predviđena je atraktivna Bauštelska utrka u kojoj će odrasli i djeca demonstrirati kako upravljaju bagerima zavezanih očiju, a od 15.30 počinje satirični dio programa uz alegorijska kola i nastupe mjesnih odbora i gradskih četvrti Južno naselje, Vrbovec i Medsave te Domaslovec.

U glazbenom dijelu za općenarodno veselje od 17 sati pobrinut će se Gazde, a i u nedjeljnom programu bit će otvorena prilika za predstavljanje obiteljskih, pojedinačnih i skupnih maski u lovu na ulazak u finale, odnosno vrijedne nagrade koje će se dijeliti 5. ožujka. Također, u potragu za maskama vrijednim nagrada zaputit će se i Fašnička patrola, a svi koji planiraju obići samoborske ugostitelje mogu početi popunjavati Fašničku putovnicu tj.Radnu knjižicu koja također nudi mogućnost vrijednih nagrada.

Više informacija o svemu tome može se naći na službenoj web stranici fasnik.com kao i na društvenim mrežama.

Foto:
Edin Tuzlak
Anja Franić Modrić
Edi Kirschenheuter

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.