I ove godine Ričet je baš “šarf”

22. veljače 2019.
Komentari isključeni
250 Pregleda

Ričet, drugo fašničko glasilo, ugledalo je sinoć i službeno svjetlo dana na predstavljanju u Samoborskom muzeju. Samoborski ogranak Matice i za ovo, 13. izdanje okupio je vrsne domaće pisce koji su naoštrili svoja pera u skladu s tradicijom Josipa Komparea, društvenog kritičara sredine 19. stoljeća čije je djelovanje bilo poticaj za naziv ovog lista. Naime, kako je podsjetio urednik izdanja Zoran Perović, priča o Ričetu počela je 2005. godine nakon promjena u Samoborskoj matici te kad je dio suradnika lista Srake krenuo u izradu nove tiskovine. Uz Perovića u početnoj ekipi bili su Ivo Markulin, Miroslav Milonjić, Božidar Krajačić te Milan Žegarac Peharnik koji je i dao ime samom listu, a kao posvetu Josipu Kompareu, kritičaru društvenih događanja iz sredine 19. stoljeća.

U samim počecima uredništvo se oslonilo na domaće snage u tekstualnom smislu da bi s vremenom počeli suradnji s Hrvatskom društvom karikaturista, a to se može vidjeti i na stranicama najnovijeg izdanja.

Predstavljanje novog Ričeta prošlo je u degustaciji i onog jesitvog izdanja, a okupljeni su imali prilike čuti i iz prve ruke, od samih autora, kao zvučio dio priloga koji se mogu naći na stranicama lista koji je u vrijeme trajanja 193. Samoborskog fašnika svima dostupan besplatno.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.