Ana Lenard – sportašica Županije, Dragi Maroviću – Nagrada za životno djelo

22. veljače 2019.
Komentari isključeni
735 Pregleda

Samobor se ponovno iskazao kao domaćin jedne sportske priredbe, ovaj put izbora najboljih u sportu Zagrebačke županije u 2018. godini. Na sinoćnjoj svečanosti najboljom županijskom sportašicom proglašena je naša proslavljena karatašica Ana Lenard, članica Karate kluba Samobor. Na kraju prošle godine završila je kao deveta na olimpijskoj rang listi, a lani je, podsjetimo se, s hrvatskom reprezentacijom osvojila broncu na Europskom prvenstvu. Ova laskava titula na županijskoj razini pripala joj je po peti put.

Najbolji sportaš Županije u 2018. godine je atletičar iz Velike Gorice Dino Bošnjak, prvak Hrvatske na 1500, 3000 i 5000 metara i dvoranski hrvatski prvak na 3000 metara. U prošloj godini osvojio je ukupno 8 zlatnih medalja što dosad nije uspjelo niti jednom našem sportašu, a u hrvatskoj atletici nitko kao on dosad nije u dva dana osvojio 3 zlatne medalje. U konkurenciji ovog izbora bio je i samoborski orijentacijski trkač Matija Razum.

Najbolji županijski sportski kolektiv u prošloj godini je Kuglački klub Zaprešić, a među nominiranima su bili i Rukometni klub Rudar i Športsko ribolovno društvo Sloga Orešje. U ženskoj ekipnoj konkurenciji najbolja je bila ekipa Šahovskog kluba Polet iz Buševca. Za tu laskavu titulu nominirane su bile i štafetna ekipa Orijentacijskog kluba Japetić i Ženski malonogometni klub MC plus iz Svete Nedelje.

Najbolji klub osoba s invaliditetom je Stolnoteniski klub Synergia Samobor, koji je viceprvak Hrvatske, a u svojoj kolekciji ima po 3 lanjska zlata i srebra te 5 bronci. Uime kluba priznanje je primio predsjednik Viktor Jozić. Najbolji sportaš s invaliditetom Zagrebačke županije u 2018. godini bio je Nikica Kasunić iz Boćarskog kluba Nikica Dobrinić, kojemu je nagrada pripala posthumno.

Među perspektivnim sportašima do 15 godina priznanja su pripala šahistu iz Svete Nedelje Lovri Novoselu i tenisaču iz Samobora Stjepanu Majcanu. Kod mladih sportašica perspektivnima su proglašene i dvije judašice, Sara Šančić iz Samobora i Ana Ugarković iz Svete Nedelje.

Za posebna sportska dostignuća u prošloj godini, uz ostale je nagrađen i Motocross klub TRP Marović iz Rakovog Potoka. Od pojedinaca to vrijedno priznanje uručeno je Davoru Cipeku iz Karate kluba Samobor i Dragutinu Stojanoviću Grofu iz Hrvatskog nogometnog kluba Tigar Rakitje.

Na kraju izdvajamo Nagradu za životno djelo Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije koja je i više nego zasluženo došla u ruke Dragutina Marovića, aktivnog sportaša veterana, državnog prvaka u motocrossu. Njegovo ime u motociklističkom svijetu izgovara se s poštovanjem. A kako i ne bi kad je Drago cijeloga sebe ugradio u motore i motociklističke staze. Od ’82. do ’89. u Jaski, od ’89. do ’93. u Samoboru, a otada, pa do danas djeluje u svom Rakovom Potoku gdje je osnivač i predsjednik Motociklističkog kluba TRP Marović. Drago Marović je i neumorni graditelj motociklističkih staza, a od svih najdraža mu je staza Draga, koju je, malo pomalo, izgradio sredinom 90-ih godina prošloga stoljeća. Prvak je bivše države u moto letovima, prvak Hrvatske, pobjednik Svjetskog kupa nacija, veteranski prvak, a sve te, gotovo nebrojene rezultatske uspjehe, Drago Marović mjeri u tisućama pehara, nagrada i priznanja. Njima je sada pridodao i ovo – za životno djelo.

Danas je u Zajednicu športskih udruga i saveza Zagrebačke županije udruženo 9 gradskih športskih zajednica, 18 granskih športskih saveza te 7 općinskih športskih zajednica s više od 600 registriranih sportskih klubova kod Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji. Prema evidenciji Zajednice u Zagrebačkoj županiji registrirano je nešto više od 25 tisuća aktivnih sportaša. U realizaciju programa uključeno je oko 1500 trenera, sudaca i delegata. Sportska djelatnost ostvaruje se na 200 sportskih objekata što su doista impozantne brojke.

O tome i raznim sportskim dostignućima na početku svečanosti govorili su predsjednik županijske sportske zajednice Vladimir Bregović, zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec, zamjenik državne tajnice za sport Krešimir Šamija i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Vladimir Bregović uz ostalo je istaknuo da je svaka kuna izdvojena za sport najbolje uložen novac koji se najbrže i vraća jer je uložen u mladost, a rezultati te mladosti to i opravdavaju. Naglasio je još da je medalja s Olimpijskih igara u Tokiju realnost za ovu županijsku sportsku zajednicu.

Željko Stanec iskazao je ponos time što Samobor na svoj poznati gostoljubivi način može biti domaćin ovom skupu. -Ovi sportski rezultati ovise o cijelom nizu aktivnosti, zalaganju roditelja, naporima trenera, znoju, radu i trudu djece, a mi samo godišnje nagrađujemo rezultat svega toga – istaknuo je Stanec.

Krešimir Šamija je podsjetio kako je 2018. godina hrvatski sport digla u neslućene visine i postavila neke nove kriterije u čemu su sudjelovali i sportaši Zagrebačke županije. O njezinoj nedjeljivosti od svega toga govore i brojke o broju registriranih sportaša u Zagrebačkoj županiji i drugi pokazatelji o sportskim aktivnostima na ovom području – zaključio je Šamija.

Stjepan Kožić je naglasio kako su za ovo današnje zajedništvo zaslužni sportaši naše županije koji su s raznih strana u svoje sredine donosili odličja svakolikog sjaja te zahvalio svima koji su tome pridonosili, a poglavito roditeljima sportaša. -Za sport izdvajamo više od 7 milijuna kuna, pa vjerujem da to također pridonosi rezultatima koje naši sportaši ostvaruju – rekao je Kožić.

Proglašenju najboljih u županijskom sportu nazočili su, uz ostale, i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan, zamjenik župana Hrvoje Frankić, predsjednik Gradskog vijeća Samobora Miran Šoić, pomoćnik glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora za lokalni šport Siniša Krajač i predsjednik Samoborskog športskog saveza Miro Kelečić.

Na kraju svečanosti, uime svih nagrađenih, zahvalio je Dragutin Marović, koji je, uz ostalo, istaknuo kako mu je velika čast bila primiti ovu nagradu. Političkim i sportskim dužnosnicima je rekao kako su oni ti koji moraju pomagati sportašima, bodriti ih i pratiti kroz život. Roditeljima je poručio da djecu puste u sport jer to je životni užitak. A za sebe je rekao da ga ova nagrada neće zaustaviti već, naprotiv, potaknuti da nastavi raditi još više, jače i bolje.

U revijalnom dijelu ove svečanosti, koju je vodio Mislav Maroević, nastupili su Plesni klub Balans CODE iz Svete Nedelje i Plesni klub Point iz Samobora. A na samom kraju sportašima se kao predsjednica Fašničkog olimpijskog komiteta i kraljica svih svetskih bedaka pridružila Samoborska Sraka te sve okupljene pozvala na 193. Samoborski fašnik.

Proglašenje najboljih u sportu naše županije organizirala je Zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke županije, a suorganizirali Grad Samobor i Samoborski športski savez.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.