Sjednica Gradskog vijeća protekla bez puno rasprave!

21. veljače 2019.
Komentari isključeni
390 Pregleda

Bez puno rasprave protekla je današnja sjednica samoborskog Gradskog vijeća.

Zbog usklađenja s novinama iz Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi vijećnici su prihvatili prijedlog da se ide u izradu Prijedloga novog poslovnika Grada Samobora. Promijene nisu velike, a najvažnije se odnose na to koja je procedura u slučaju da se proračun ne donese u zakonskom roku te da se ubuduće proračun donosi ujednom čitanju, što kao praksu već primjenjuju određeni gradovi – pojasnila je pročelnica Upravnog odjela za opće,pravne i tehničke poslove, Valentina Horvat.

Vijećnik HDZ-a Vladimir Skendrović predložio je da se poslovnikom odredi da se jedan
potpredsjednik Gradskog vijeća bira iz redova oporbe, a ne da to bude mogućnost, pa je tražio da se izbriše dio gdje piše “u pravilu”.

Vijećnica Irena Franceković mišljenja je da procedura pritužbi Odboru za podneske i pritužbe građana nije jasno određena te da građani ne znaju kako tu mogućnost koristiti, uz napomenu da nije dovoljno o tome građane obavijestiti na društvenim mrežama, pa je tražila da to poslovnikom bude jasno određeno.

Zbog usklađenja sa novinama u Zakonu o komunalnom gospodarstvu vijećnici su jednoglasno prihvatili odluku o povjeravanju većine komunalnih djelatnosti samoborskom Komunalcu dok će Odvodnja Samobor i dalje obavljati iste poslove, a prema dodijeljenim koncesijama obavljat će se prijevoz putnika, prijevoz skelom i dimnjačarska služba.

Bez rasprave jednoglasno je prihvaćena i Odluka o visini paušalnog poreza
smještaja u turizmu, pa će iznajmljivači po krevetu plaćati 300 kuna , 350 po smještajnoj
jedinici u kampu, a 150 kuna svi oni koji se bave robinzonskim turizmom.

Vijećnici su donijeli i Odluku o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja
decentraliziranih funkcija osnovnog školstva Grada Samobora u ovoj godini. Odluku je obrazložio pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat rekavši kako će Grad od države za potrebe u školstvu dobiti 35% potrebnog iznosa tj. oko 8,5 milijuna kuna.

Kako sadašnjem sazivu Savjeta mladih u travnju ove godine ističe mandat treba objaviti javni
natječaj putem kojeg će se birati članovi za novi saziv Savjeta mladih pa su vijećnici prihvatili prijedlog javnog poziva za predlaganje kandidata.

Većinom glasova vijećnici su odbili prijedlog koji je Irene Franceković iz političke platforme MOST-a nezavisnih lista uputila, a koji se odnosi na to da se umjesto njenog stranačkog kolege Zlatka Rešetara u Odbor za statutarno – pravna pitanja imenuje Snježana Drenški, a umjesto Velimira Cvetkovića, da se u Odbor za zaštitu okoliša i prostorno uređenje imenuje Boris Krunovar.

Pred vijećnicima se našlo i Izvješće o radu Savjeta mladih. Obrazložio ga je predsjednik Savjeta mladih, Dominik Baltić, rekavši kako izvješće nije preopširno, jer je na neki način pozitivna volja članova utihnula te zbog određenih okolnost nisu bili prekativni. Pozvao je mlade da se kandidiraju za članove Savjeta mladih te novom sazivu donesu novu energiju.

Izvješće je većinom glasova prihvaćeno, no Vladimir Skendrović iz HDZ-a je rekao kako izvješće ne može prihvatiti, jer je loše te je prigovorio da se članovi biraju po političkoj liniji te da nije korektno pozivati mlade da se jave i kandidiraju, kad se zna tko se i kako bira. Također, mišljenja je da je nemoguće sa sredstvima od oko 6000 kuna, s koliko je Savjet raspolagao u prethodnoj godini, napraviti dobre i kvalitetne projekte.

U obranu Savjeta mladih stali su zamjenici gradonačelnika Željko Stanec i Sanja Horvat Iveković. Rekli su da je u okviru svojih ovlasti Savjet mladih odradio dobar posao.

“Zakon o Savjetima mladih određuje tko se može kandirati i kako, a što se tiče rada, ovlasti Savjeta su jako male, jer njihova uloga je isključivo savjetodavna i nadamo se da će se to u budućnosti promijeniti – rekla je Sanja Horvat Iveković.

S obzirom da je Hrvatski sabor u lipnju prošle godine donio Zakon o muzejima, Samoborski muzej dužan je uskladiti svoj Statut i druge opće akte s tim zakonom i zato su vijećnici dali prethodnu suglasnost na Prijedlog statuta Samoborskog muzeja.

Nova zakonska obaveza nalaže i da gradonačelnik svakog mjeseca treba izvijestiti vijećnike o tome kako se troše sredstva iz proračunske zalihe, pa je pročelnik za financije Željko Radovanić vijećnike izvijestio da se tijekom siječnja nisu trošila ta sredstva.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.