Još malo pa počelo

20. veljače 2019.
Komentari isključeni
643 Pregleda

Jedinstvena prilika za sve koji posjete 193. Samoborki fašnik bit će uvid u nebrojene načine na koje pokladama pristupaju u raznim krajevima Hrvatske i Slovenije. Maske tradicionalne, nove, šarene, jednobojne, strašne i šaljive dolaze se predstaviti na središnjoj pozornici Trga fašničkih velikana u Samoboru i pokloniti se Princu, Sraki, Sucu i Fiškalu kao predvodnicima svih maškara.

Neki od gostiju tu su već 10-ak godina u nizu, drugi će imati svoju fašničku premijeru, a može ih se vidjeti i toplo pozdraviti u povorci gostujućih grupa u dvije subote, 23. veljače i 2. ožujka. Tu će biti Grobnički Dondolaši – Čavle, Kulturno-umjetnička udruga Lafra – Turčišće, Fašničko društvo Međimurske krave – Novo Selo, Katruže – Štefanec, Ločka Žlahta – Dobova, Hrvatski mornari – Makarska, Otpisane – Zagreb, Kurenti i Podbreški pokači – Ptuj, Etnološko društvo Prforcenhaus iz Kostanjevice na Krki, Župski Gospari – Župa Dubrovačka, No1 – Pula, gosti s Brača i Supetra, Lumber klub iz Opatije i tako dalje.

Ne smijemo zaboraviti niti to da će se samoborskim mališanima na subotnjim izdanjima Dječjeg fašnika pridružiti mali prijatelji iz Zagreba, Koprivnice, Lipovljana, Bistre, Velike Gorice, Karlovca, Bjelovara

Dio gostujućih skupina pod svoje će okrilje primiti samoborski mjesni odbori koji, osim što se zdušno pripremaju za svoje nastupe, grade i fašnička prijateljstva s gostima iz cijele Hrvatske pa će ih i udomiti tijekom boravka na 193. Samoborskom fašniku.

Inače, kroz svoja alegorijska kola i nastupe na središnjoj pozornici ove će se godine na Samoborskom fašniku predstaviti sedam mjesnih odbora svojim varijacijama na fašničku temu. Prve fašničke nedjelje, 24. veljače, poslijepodne se predstavljaju Gradska četvrt Južno naselje, zajedno mjesni odbori Vrbovec i Medsave te Mjesni odbor Domaslovec. Druge nedjelje, 3. ožujka, nastupaju mjesni odbori Konšćica, Hrastina, Rude i Celine.

Mjesni odbori animirat će posjetitelje sa svojim fašničkim gostima i u svojim taborima smještenima na Pjaci fašničkih faca, odnosno trgu kod pošte, obje fašničke nedjelje od 14 do 20 sati.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.