Najnovije
Otkrijte Samobor trčeći (20. studenoga 2019. 13:15)
Sveta Nedelja nagradila plesne udruge (20. studenoga 2019. 13:05)
Od rallyja preko Rudara do borilišta (20. studenoga 2019. 11:45)
Gabrek je Gabrek i bu na vek! (19. studenoga 2019. 15:47)
Počele pripreme za 194. Samoborski fašnik (19. studenoga 2019. 15:25)
Zlato i bronca za Breganu u Rijeci (19. studenoga 2019. 13:36)

Izložbom obilježeno 10 godina likovnih susreta u Taru Zaklade Zlatko i Vesna Prica

19. veljače 2019.
Komentari isključeni
873 Pregleda

Puno desetljeće učenici Samobora, Pečuha i Tara okupljaju se u Općini Tar-Vabriga kako bi razvijali svoju kreativnost i stvarali nova prijateljstva na likovnoj koloniji u organizaciji Zaklade Zlatko i Vesna Prica. Radovi nastali u tih 10 godina prikazani su u utorak, 19. veljače u galerijskom prostoru Centru za mlade na prigodnoj izložbi kojom je obilježen taj jubilej.
Okupljene zaljubljenike u kulturu, među kojima su bili i bivši polaznici kolonija te predstavnici Općine Tar-Vabriga i Pečuha, pozdravila je upraviteljica Zaklade Zlatko i Vesna Prica Marica Jelenić.

– Ova izložba predstavlja rad 10 godina ove međunarodne likovne kolonije za našu djecu, a kojom se ostvaruje dio ciljeva koje je vizionarski postavio Zlatko Prica želeći da se kroz Zakladu, koje je idejni tvorac, čuva ostavština njega i njegove kćeri, ali da se tu ne staje nego da ta umjetnost bude u funkciji povezivanja dvije zemlje i dva naroda, a posebno njegovog rodnog grada Pečuha gdje živi velika zajednica Hrvata, Samobora gdje je dugo živio i gdje je sahranjen te Općine Tar-Vabriga, mjesta Tara gdje je napravio kuću i stvorio svoj opusom najbogatiji ciklus inspiriran ljepotama Istre. Zaklada u tom smislu čuva njegovu uspomenu, ostavštinu i djelo, a na tom tragu je i ovo stvaraloštvo koje su učinili naši učenici – pojasnila je Marica Jelenić, a potom je zahvalila brojnim kolegama koji su pomogli uspjehu likovnih kolonija te postavljanju izložbe.

Tako je spomenula Nevenku Miklenić koja je punih 10 godina vodila radionice, prvo s Ugom Maffijem, a potom s Milanom Generalićem, da bi sada surađivala s Nevenom Jurićem. Zahvala je upućena i Magdaleni Molnar Drinoci iz Pečuha te Marini Dželaliji Jakominić iz Tara koje su također dio ekipe koja znalački radi s djecom na razvijanju nihove kreativnosti. Marica Jelenić napomenula je i kako su pomogli Turistička zajednica Tar-Vabriga te posebno direktor zajednice i član Zaklade Denis Žužić, zatim ravnateljica škole Tar-Vabriga Andrea Baksa kao i grafička dizajnerica kataloga Ivana Pavlović. Zahvalila je i osnivačima Zaklade, gradovima Samoboru, Pečuhu, Tar-Vabriga, gospođi Jasmini Jugo Prica, kao i Dragi Kušiću koji je u normativne okvire stavio osnivanje Zaklade, a pozdravila je i zahvalila na potpori zamjeniku župana Zagrebačke županije Hrvoju Frankiću, predsjedniku Vijeća Grada Samobora Miranu Šoiću, predstavnicima Pečuha dr. Ernestu Bariću i Jozsefu Haryju kao i gradskoj vijećnici Ireni Kapor koja je bila u Taru kao članica Kulturnog vijeća te resornom pročelniku Juri Horvatu. Naravno, i svim sudionicima likovnih kolonija kroz njenih 10 godina djelovanja.

O samoj likovnoj koloniji na otvorenju izložbe kratko su govorili Nevenka Miklenić i Slaven Jurić.
– Kolonija ima dvije radionice, fotografije i drvoreza. Svaki put imamo jednu temu koju objedinimo u toku tjedna i ona se prožima kroz sve aktivnosti. To je jedan kompleksan tjedan koji je prepun sadržaja, tjedan koji je bogat poticajima i nadam se da će djeca pamtiti taj tjedan do kraja života, kao što su neki i zapisali u knjizi utisaka – rekla je Nevenka Miklenić dok je Slaven Jurić govorio o samoj tehnici višebojnog drvoreza te ustvrdio kako je likovna kolonija u Taru jedinstvena u Hrvatskoj te da za djecu predstavlja nezaboravno iskustvo.

U ime izaslanstva iz Pečuha okupljene je pozdravio dr. Ernest Barić koji je istaknuo međuljudsku komponentu likovnih susreta.
– Mnoge predrasude i stereotipi koje građani Hrvatske imaju o Mađarima i obrnuto tijekom tih susreta su srušeni, a djeca osim ushićenosti i fascinacije likovnom stranom govore i o tome da su upoznala djecu iz Pečuha, Samobora i Tara i čovjek nikad ne bi pomislio koliko to znači da se osim stručnog povezivanja stvaraju i sklapaju međuljudski odnosi od malih nogu – istaknuo je dr. Barić.

Svoje zadovoljstvo uspjehom kolonija izrazila je i ravnateljica škole Tar-Vabriga koja, iako je relativno mala sa svojih 265 učenika, uvijek širokih ruku dočeka male kreativce iz Samobora i Pečuha, a izrazila je nadu da će se u bližoj budućnosti likovna kolonija proširiti i na neke druge regije i države.
Izložbu “10 godina Međunarodne likovne kolonije učenika u Taru – Mala škola ksilografije i umjetničke fotografije Ugo Maffi” službeno je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, a moći će se razgledati do 10. ožujka.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.