Kako poticajima unaprijediti poljoprivredu i ruralni razvoj

18. veljače 2019.
Komentari isključeni
907 Pregleda

Upravni odjel za gospodarstvo, razvoj i projekte EU Grada Samobora okupio je danas poslijepodne u Gradskoj vijećnici 20-ak samoborskih poljoprivrednika na seminaru na temu “Poticaji Grada Samobora u poljoprivredi i mjere ruralnog razvoja” o čemu je govorio stručni suradnik u Odjelu Igor Jaić Krasnik. Naglasio je da se mjere odnose na poticaje u stočarstvu, subvencije za raznu projektnu dokumentaciju, legalizaciju poljoprivrednih objekata, sufinanciranje investicija u ruralnom prostoru, snaženje seoskog turizma i očuvanje seoskih tradicijskih gospodarstava te potpore za osiguranje i uređenje lovišta, unos divljači u lovišta, sprečavanje šteta koje one prouzrokuju i tako dalje.

Renata Razum iz Poduzetničkog centra Samobor razjasnila je što sve donosi aktualni natječaj Lokalne akcije grupe Sava i kako se na njega i s kojim referencama te dokumentacijom prijaviti. Naziv tog natječaja je ”Potpora razvoju i modernizaciji poljoprivrednih gospodarstava”, ukupna mu je vrijednost milijun i 129 tisuća kuna, a odnosi se na restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava za nositelje projekata koji imaju sjedište na području LAG-a. Svrha tog natječaja je ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju kako bi se poboljšala ukupna učinkovitost i održivost poljoprivrednih gospodarstava, uključujući zaštitu okoliša i prilagodbu klimatskim promjenama. -Bude li interesa, vrijednost natječaj mogla bi se i udvostručiti – rekla je još Renata Razum.

S mogućnostima i načinima prijave na ostale aktualne natječaje okupljene su upoznali Egon Mudrinić i Goran Zečić iz konzultantske tvrtke Core Consulting te poljoprivrednicima ponudili svoje usluge. Seminar je u prvom redu bio namijenjen poljoprivrednim proizvođačima i vlasnicima OPG-ova, koje je uvodno uime organizatora pozdravio zamjenik pročelnika gradskog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte EU-a Krunoslav Znika.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.