Muljanik, obnova Srakograda i reciklaža za političke olupine – kapitalni projekti fašničke vlade

15. veljače 2019.
Komentari isključeni
876 Pregleda

Datum početka 193. Samoborskog fašnika se približava, a najstarija i najveća pokladna manifestacija u ovom dijelu Hrvatske spremna je prihvatiti desetke tisuća maškara u Samoboru od 22. veljače do 5. ožujka – potvrđeno je danas na konferenciji za medije održanoj u kultnoj krčmi Gabreku 1929. U dva vikenda zabave pod maskama nudit će se cjelodnevni programi za velike i male posjetitelje, a sve pod ovogodišnjim sloganom “Posel se deli na fašničkoj baušteli”.

U tom stilu najavljena su na pressici i tri kapitalna građevinska projekta koja će fašnička vlada u dolasku realizirati ili bar započeti do 5. ožujka. To su brodogradilište Muljanik u Medsavama u kojemu će se graditi brodovi od mulja, obnova Srakograda na Tepecu po sistemu kamena s ramena i izgradnja reciklažnog dvorišta za političke olupine. O tome je uime svih fašničkih likova, Princa Fašnika, Princeze Srake, Sudca Zlatka i svoje osobno, govorio Štef Fiškal, kojemu je u Slobodnoj Fašničkoj Republici dodijeljena i posebna uloga – ministra za demografiju.

-U radu je spas, u neradu blagostanje, a ja sam uvijek za blagostanje – poručio je Princ Fašnik, a Sraka, Sudec i Fiškal su pozvali široke fašničke mase, od vrtićkih do penzionerskih, da se odazovu pozivu fašničkih vlastodržaca i da kao radna snaga dođu na Fašnik te sudjeluju u provedbi fašničkih infrastrukturnih projekata. -Nejdite van, dojdite u Srakostan jer ove godine u zadaću smo si dali svima omogućiti posao, primiti pod svoje krilo napaćeno radništvo i omogućiti mu osvajanje neke od radničkih nagrada iz bogatog fonda – zaključio je na tu temu Štef Fiškal.

Naime, svakog dana birat će se najbolje maske, a one koje se najviše budu dojmile članova stručnog žirija vidjet ćemo u velikom finalu završnog dana 193. Samoborskog fašnika. Od ove godine među maskiranim pukom kretat će se i Fašnička patrola koja će samoinicijativno nagrađivati one maškare koje možda nisu spremne za izlazak na fašničku pozornicu, ali su svojim dobrim raspoloženjem zaslužile biti primijećene.

Nagrade će zaslužiti i oni koji obiđu 14 ugostiteljskih punktova i to dokažu pečatima u Fašničkoj putovnici koja je ove godine ujedno i Radna knjižica. Ispunjenu Putovnicu, tj. Radnu knjižicu treba dostaviti do 5. ožujka u ured Turističke zajedncie kako bi se završne večeri izvukli i dobitnici vrijednih nagrada.

Fašnički program najavila je operativna direktorica ureda Turističke zajednice grada, Marijana Obad Slamar, odnosno Marijana Mrak Paprikaš. Ukratko, to su šarene dječje povorke, satirični nastupi uz jedinstvena alegorijska kola Samoboraca i Samoborki, gostujuće maskirane grupe iz cijele Hrvatske i Slovenije, bogate nagrade za skupne, pojedinačne i obiteljske maske, glazbeni programi uz neke od najvećih domaćih zvijezda, sportske i zabavne igre za vješte i nevješte, grad ukrašen autorskim dekoracijama, luna park, bogata štandovska ponuda hrane, pića i suvenira te još bogatija ugostiteljska ponuda posebno uređenih samoborskih lokala, tone krafni i još više tona dobrih vibracija.

-Program će se i ove godine odvijati na 4 lokacije u centru Samobora. Bogat je i raznolik. Pozivam sve da nam se pridruže na otvorenju u petak, 22. veljače, u 19 sati, na središnjoj pozornici Trga fašničkih velikana, kad se nadamo da će gradonačelnik Krešo Beljak predati vlast maškarama – rekla je još Marijana Obad Slamar. Dodala je da se i ove godine programom odlučilo zadovoljiti maškare svih godišta.

Šutke su pressicu odradili aktualni zamjenici samoborskog gradonačelnika, Željko Stanec i Sanja Horvat Iveković, a s njima i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, ne djelujući nimalo tužno što će uskoro na prisilni odmor od teških svakodnevnih obaveza.

Dakle, nakon preuzimanja ključeva Grada, sve do 5. ožujka, Slobodnom Fašničkom Republikom Samobor vladat će Princ, Sraka, Sudec i Fiškal. Vikend prijepodneva tradicionalno će biti namijenjena najmlađim maškarama dok će posljepodneva nuditi programe i za one starije maske, svake večeri uz glazbenu završnicu i besplatni koncert. Redom će nastupiti Mladen Grdović (u petak, 22. veljače), Neno Belan i Fiumens (u subotu, 23. veljače), Gazde (u nedjelju, 24. veljače), klapa Intrade (u petak, 1. ožujka), Songkillers i TBF (u subotu, 2. ožujka), Slavonske lole (u nedjelju, 3. ožujka) te Let 3 i El Combo (u utorak, 5. ožujka).

Uz njih za čarobne glazbene trenutke za velike i male tijekom fašničkih vikenda pobrinut će se i Roko Vušković, Endi, Kreativni nered, Trilikum, Krivi smjer, Daddy Cool, King Size i Fakini.

Za najaktivnije maškare pripremljene su i sportsko-zabavne aktivnosti, tradicionalna orijentacijska trka Srakotrk za maskirane mališane, novoizmišljeni Fašnički triatlon na klizalištu u bivšoj vojarni, a demonstrirat će se i umijeće vožnje bagera žmirečki jer se sprema i nevjerojatno zabavna Bauštelska utrka.

Središnjim trgom prodefilirat će i svojim nastupima nasmijati sve okupljene i vrijedni samoborski mjesni odbori: Gradska četvrt Južno naselje, zajedno mjesni odbori Vrbovec i Medsave te Domaslovec, Konšćica, Hrastina, Rude i Celine.

Za nasmijavanje su već spremne i prateće tiskovine Samoborskog fašnika, satirični listovi Sraka i Ričet koji su i ove godine besplatni za sve posjetitelje.

Do 193. Samoborskog fašnika je tjedan dana, a sve aktualnosti mogu se pratiti na službenoj web stranici www.samobor.hr/fasnik i na društvenim mrežama. Organizator ovogodišnjeg Samoborskog fašnika je Turistička zajednica Grada Samobora, uz pokroviteljstvo Grada Samobora, Hrvatske turističke zajednice i Zagrebačke županije.

Ove godine “posel se deli na fašničkoj baušteli”, a vječna je istina da “bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na Fašnik”, ove godine od 22. veljače do 5. ožujka.

Snimili:
Edin Tuzlak
Edi Kirschenheuter

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.