“Kako se ponašati u prirodi”

6. veljače 2019.
Komentari isključeni
634 Pregleda

Gradska knjižnica Samobor i Javna ustanova Zeleni prsten obilježili su jutros Svjetski dan vlažnih (močvarnih) staništa predavanjem “Kako se ponašati u prirodi”. Učenicima samoborske Osnovne škole Bogumila Tonija predavanje je održao Darko Slukan, glavni čuvar prirode Javne ustanove.

-Močvarna staništa su najugroženiji ekološki sustavi, posebice zbog prekomjernog isušivanja i iskorištavanja njihovih resursa, što je rezultiralo njihovim znatnim smanjivanjem u cijelom svijetu. 1971. godine je u iranskom gradu Ramsaru potpisana Konvencija o močvarama od međunarodne važnosti s ciljem očuvanja te promišljenog korištenja vlažnih staništa, intenziviranjem međunarodne suradnje te ostvarivanjem svekolikog održivog razvoja. Ovu Konvenciju do sada je usvojilo 169 država, koje su 2290 područja proglasile vlažnim područjima od međunarodnog značaja, u ukupnoj površini od 2 milijuna i 150 tisuća četvornih kilometara – istaknuo je, uz ostalo, Darko Slukan.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.