Najnovije

Samobor ponosan na Matiju Frlića – dobitnika nagrade “Ponos Hrvatske”

4. veljače 2019.
Komentari isključeni
605 Pregleda

Dobitnika nagrade za humanost, hrabrost, poštenje i dobrotu “Ponos Hrvatske” za 2018. godinu, Matiju Frlića, trenera u judo klubu Profectus Samobor i njegov tim volontera danas su u gradskoj vijećnici primili predstavnici Grada i Sportskog saveza.

Vrijednu nagradu Matija Frlić zaslužio je pokazavši da se uz puno dobre volje i bez novčane naknade može raditi s djecom s teškoćama u razvoju i aktivno ih uključiti u sportske aktivnosti.

Matija Frlić već se 17 godina bavi judom, u klubu Profectus trenira djecu od kojih su neki i svjetski i europski prvaci, a program “Judo za sve” pokrenuo je prije godinu i pol dana

Na nagradi “Ponos Hrvatske”, ali i svim dosadašnjim uspjesima, Matiji i njegovom timu čestitao je predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić rekavši kako u Samoboru ima puno volontera koji se bave s različitim djelatnostima, ali Judo klub Profectus je prepoznat kao jedan od najznačajnijih. Poželio im je puno uspjeha u daljnjem radu.

“Posebno mi je drago što postoje Samoborci koji dobivaju ovu prestižnu titulu “Ponos Hrvatske” – istaknuo je pročelnik Juro Horvat podsjetivši da je prije dvije godine tu nagradu dobio Matej Brekalo. Rekao je pročelnik Horvat kako je nagrada zasluženo pripala Matiji Frliću i čitavom timu zbog svega što rade te da vjeruje da će rezultati koje postižu u radu s djecom s poteškoćama biti veći od očekivanog.

U ime Samoborskog sportskog saveza čestitku Matiji Frliću, čelnicima i volonterima kluba uputio je potpredsjednik Saveza, Davor Cipek. Rekao je kako u posljednjih 15-ak godina u Samoborskom sportskom savezu nije bilo kolektiva niti udruge koja je od primanja u članstvo Saveza tako brzo i progresivno napredovala na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Također je zahvalio Matiji i čitavom klubu na radu s djecom s poteškoćama, jer takav posao nije lagan, a njegova vrijednost je još veća jer su u projekt uključeni mladi ljudi. “Upravo je to temelj sporta, ne samo vrhunski rezultati, već odgoj mladih ljudi, njegovanje međuljudskih odnosa i davanje važnosti pomaganju drugima” – rekao je Davor Cipek.

Matija Frlić zahvalio je na čestitkama te istaknuo kako je od studentskih dana htio raditi s djecom, a kad je upoznao dečka s autizmom shvatio je da je pomaganje djeci s teškoćama u razvoju najbolji način da pomogne zajednici u kojoj živi i društvu u cjelini. Zahvalio je brojnim volonterima bez kojih se ovaj projekt, jedinstven u Hrvatskoj, ne bi mogao provoditi. “Ponosan sam što u Samoboru danas imamo 20 ljudi koji su mlađi od 20 godina i znaju raditi s djecom s raznim teškoćama i što izrastaju u ljude na koje ćemo svi moći biti ponosni” – rekao je Matija Frlić te istaknuo kako klub i dalje muku muči s premalim i neadekvatnim prostorom. Najavio je i kako će se njihovi judaši nastojati kvalificirati za predstojeće paraolimpijske igre, a, ako to ne uspiju, onda za one 2028. godine.

O tome kako je raditi kao volonter u Judo klubu Profectus na današnjem prijemu govorila je osmogodišnja Jana Pšeničnjak, učenica OŠ Rude. Rekla je kako voli raditi s djecom te pomagati drugima da naprave ono što ne mogu sami. Inače, Jana u klubu volontira već dvije godine.

Predsjednik Judo kluba Profectus Damir Frlić apelirao je na gradske čelnike da pomognu klubu i iznađu za njih adekvatan prostor, a kako bi se ovaj hvalevrijedan program nastavio provoditi u Samoboru.

Naime, Judo klub Profectus dobio je već nekoliko ponuda da svoj projekt preseli u neki drugi grad u Hrvatskoj, a ponude stižu i iz inozemstva.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.