10 godina udruženih žumberačkih uskoka

4. veljače 2019.
Komentari isključeni
560 Pregleda

Župna dvorana u žumberačkom grkokatoličkom centru Jastrebarskom bila je jučer ispunjena članovima i simpaziterima uskočke priče iz Žumberka. Udruga Žumberački uskoci imala je godišnju skupštinu, a svečanost je počela misom za sve pokojne uskočke vojskovođe iz Žumberka (Radula Daju Vukovića, Krstu Delišimunovića, Petra i Vida Gvozdanovića, Leopolda i Marka Rajakovića, Petra i Oskara Hranilovića, Vuka Delivuka, Josipa Šintića, Janka Šajatovića, Tomu Ljubanovića…) te za pilota Miroslava Perisa.

Tajnik udruge Željko Hranilović pozdravio je nazočne, a izvješće o radu za 2018. i plan rada za 2919. godinu iznio je predsjednik Milan Radić. Tijekom ove godine udruga planira proslavu obljetnice doseljenja uskoka na Žumberak 1539. – 2019., drugo izdanje knjige “Žumberački uskoci vjekovni branitelji kršćanstva i Lijepe Naše”, sudjelovanje na uskočkim susretima u Senju i Klisu, proslavu Dana grada Karlovca i Samobora, posjet iseljenih Žumberčana iz Berka kraju svojih očeva, nabavu nošnji, izdavanje publikacije o sošičkom kraju i tako dalje.

Udruga Žumberački uskoci osnovana je u siječnju 2009. godine i u povodu desete godišnjice rada predstavljena je knjiga “Žumberački uskoci vjekovni branitelji kršćanstva i Lijepe naše”, koja je izdana prošle godine u svibnju. Knjigu je predstavio Željko Hranilović i naglasio da njezin sadržaj široj populaciji daje mnoga saznanja o višestoljetnoj povijesti uskoka. Na skupštini je Milan Delivuk pročitao pjesmu koja je posvećena pilotu Miroslavu Perisu, rođenom 1. veljače 1961. i pjesmu posvećenu pjesniku Marku Vukasoviću. Ivan Vlašić iz Jastrebarskog predstavio je istraživanja o žumberačkoj obitelji Tome Ljubanovića, iz koje i on potječe. Tomo Ljubanović (11.8.1856.-19.12.1916.), najstariji sin uskoka Ferde Ljubanovića koji je bio “vicedecurion” 12. kumpanije (satnije) sa sjedištem u Kalju, dobio je časnički čin po završetku Kadetske škole u Karlovcu. U vojnoj karijeri prošao je kroz nekoliko pukovnija diljem Austro-Ugarske, a 1905. kao major dolazi u 79. pukovniju grof Josip Jelačić u Otočcu, koju napušta 1911. kao dozapovjednik s činom pukovnika odlazeći u mirovinu živjeti s obitelji u Beč. Dobitnik je više vojnih odlikovanja i priznanja. Austro-ugarsko vojno zapovjedništvo u Lavovu (Ukrajina) 25. rujna 1916. imenovalo ga je inspektorom ratnih grobova (“Kriegsgräber inspektor”). Nedugo nakon toga umro je i pokopan u Lavovu.

Skup su pozdravili o. Milan Stipić, predstavnik Žumberačkog društva iz Metlike – Mladen Brdar; Zvonko Maštrović iz Nove stvarnosti, predstavnik udruge Tadija Smičiklas – Milan Radić Iltić; Milan Peris iz Karlovca i Damir Šoić iz Samobora. Zbog kazališnih obveza skupštini nije mogao prisustvovati Nino Škrabe, počasni član i veliki prijatelj Žumberka. pa je uputio pozdrav podrške za budući rad. Naglašeno je pritom da se uskočka priča treba širiti među populacijom jer su Uskoci iz Žumberka bili nositelji kršćanske pobjede kod Siska 1593., a 1545. obranili Zagreb od Osmanlija.

Na kraju skupštine dopredsjednik udruge Željko Bastašić podijelio je zahvalnice istaknutim pojedincima, koji su zaslužni za promicanje uskočke priče iz Žumberka (novinar Josip Grdina, Milan Delivuk…). Nakon skupštine bio je prigodni domjenak, a svirku i pjesmu je predvodio Damir Šoić (novi član udruge) s prijateljima iz Samobora.

Milan Radić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.