Zlatarovo zlato upotpunjeno Bašićevim ilustracijama i legendama

1. veljače 2019.
Komentari isključeni
517 Pregleda

Nesretna ljubavna priča između Dore Krupićeve i Pavla Gregorijanca koja se odvija u Zagrebu 16. stoljeća, a koju je osmislio August Šenoa, dobro je poznata svima koji su prošli kroz hrvatski obrazovni sustav. Međutim, “Zlatarovo zlato”, kako se moglo čuti na predstavljanju knjige sinoć u Gradskoj knjižnici Samobor, ima i izuzetan turističko-suvenirski potencijal. Tako su barem zaključili u izdavačkoj kući Spiritoso čiji je Andrija Pečarić na predstavljanju slikovničke verzije ove knjige sinoć prvo objasnio začetak ideje o prvom engleskom prijevodu. Drugi korak u ovoj izdavačkoj priči dogodio se nakon što se pokazalo da je engleski prijevod “Zlatarovog zlata” bio pun pogodak, a tu u priču ulazi i samoborsko-svetonedeljski ilustrator Zdenko Bašić, pojasnio je Pečarić.

Zdenko Bašić priznao je pak da se sa Šenoom prvi put susreo dosta kasno jer ga je silom prilika preskočio u lektiri. No, kad se taj susret dogodio, odmah je shvatio da ih povezuje fascinacija mitovima našeg područja. I tu je krenulo. Danas je na tržištu slikovnica Zlatarovo zlato koja ima za cilj upoznati djecu na njima prihvatljiv način s velikom zagrebačkom ljubavnom pričom između Dore i Pavla, ali i otkriti brojne detalje o Zagrebu i njegovoj okolici.

Naime, povijesni roman je prilagođen mlađim čitateljima zahvaljujući brojnim ilustracijama koje nose prepoznatljiv Bašićev štih i djecu vode kroz brojne stvarne i legendarne lokacije pa osim klasične priče koja prati Doru i Pavla, kroz nju je moguće iščitati stare mitove i legende, napomenuo je Bašić. Tako su tu Crkva svetog Marka koja je gorjela 9 puta možda i zbog mlinara koji su koristili iznimno zapaljivo brašno, ilustrirana je i legenda o Kamenitim vratima i slici, Medvedgrad i tuneli koji vode do Kaptola, neizostavna Crna kraljica, a mjesta se našlo i za Samobor, odnosno legendu o udovici Klari i samoborskoj kornjači.
Na kraju, pred nama je Zlatarovo zlato, bogato ilustrirana verzija Šenoinog povijesnog romana, krasan primjer marljivog i fokusiranog rada, jasne ideje i za nadati se uspješnog proizvoda koji će se naći na policama brojnih obitelji, domaćih i stranih.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.