Zelenom prstenu i partnerima 4 i pol milijuna kuna za zaštitu prirode

1. veljače 2019.
Komentari isključeni
667 Pregleda

Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije odobrena su sredstva za provedbu dva projekta: “Sloboda za suženu Savu koja omogućuje obnovu rijeke i poplavnih područja sa svrhom obrane od poplava” i “Partneri za prirodu”, ukupne vrijednosti 4 i pol milijuna kuna. Javna ustanova Zeleni prsten upravlja s 23 zaštićena područja na području Zagrebačke županije kao i područjima europske ekološke mreže. Trenutno su u tijeku još dva projekta koja se sufinanciraju sredstvima iz fondova Europske unije. Zahvaljujući tim projektima u zaštitu prirode će biti uloženo dodatnih 20 milijuna kuna.

Projekt “Partneri za prirodu” provodit će Zelena akcija, javne ustanove Zeleni prsten, Međimurska priroda i Park prirode Lastovsko otočje te ProNatura. Vrijednost projekta je milijun i 377 tisuća kuna. Projekt će se baviti istraživanjem modela za upravljanje zaštićenim područjima s naglaskom na veću suradnju s dionicima prostora kao i vrlo aktualnim problemom gospodarenja otpadom u zaštićenim dijelovima prirode.

Ukupna vrijednost projekta “Sloboda za suženu Savu” je 408.600 eura, a predviđeno trajanje tri godine. Glavni cilj je provesti istraživanja izvedivosti zahvata obnove riječnih staništa na Savi. Vodeći partner je njemačka zaklada EuroNatur, a nacionalni partneri zaduženi za provedbu su Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode. Projektom će se omogućiti nastavak rada Mreže parkova uz rijeku Savu – Sava Parks jer će svi članovi biti uključeni u projektne aktivnosti. Bijela knjiga o Savi bit će prevedena s engleskog jezika na jezike zemalja kojima protječe Sava.

Bijela knjiga o Savi je publikacija koja sadrži konkretne prijedloge za unapređenje zaštite od poplava te daljnje očuvanje Save i njezinih pritoka. Knjiga pruža vjerodostojnu i dragocjenu osnovu za donošenje odluka o budućnosti Save i njezinih stanovnika te nudi konkretne prijedloge za održivu i prirodnu zaštitu od poplava. Rijeka Sava dugačka je 926 kilometara, okružena je sa 170 tisuća hektara poplavnih šuma (40 tisuća hektara šuma vrba i topola i 141 tisuću hektara hrasta i jasena) kao i 25 tisuća hektara vlažnih pašnjaka. Predstavlja jedinstveno područje u Europi jer ne postoji nešto slične vrijednosti.

Hrvatska je po bioraznolikosti među najbogatijim europskim zemljama, što se ogleda i u činjenici da zaštićena te Natura 2000 područja pokrivaju oko trećine njezinog tla. Rezultat velike biološke raznolikosti su mnoge rijetke i ugrožene biljne i životinjske vrste.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.