Samoborski muzej prikazao tehnologije prošlosti i budućnosti u Noći muzeja

1. veljače 2019.
Komentari isključeni
1.033 Pregleda

“Muzeji – inovacije i digitalna budućnost” ovogodišnja je tema kojom su se u petak, 1. veljače bavili brojni muzeji, galerije i druge kulturne institucije, a među njima I Samoborski muzej. Tako je u njemu pripremljena radionica Pisanje razglednica po starinski”, prezentacija rada 3D printera te izložba ”Povijest komunikacije”, sadržaji kojima je napravljen most između tehnologija prošlosti i budućnosti.

Ivan Tibor Grujić ispisivao je krasopisom replike starinskih razglednica za posjetitelje kao uspomenu na Noć muzeja, a koje su mogli i poslati svojima najdražima kao spomen na zanimljivu večer u Samoboru. Mladi su pak učenici Srednje strukovne škole spremno odgovarali na pitanja o tehnologiji budućnosti, 3D printeru, na kojem su tijekom večeri marljivo stvarali slojeve iz kojih su nastajali novi predmeti, između ostalih i logo Noći muzeja.

Što se pak izložbe Povijest komunikacije tiče, nakon uvodnog slova ravnatelja Samoborskog muzeja Miroslava Milonjića, o njoj je detaljnije govorila kustosica Gordana Remussini. Nakon sažetka priče o razvoju pisane riječi i komunikacije općenito kroz povijest, Remussini je istaknula kako su na izložbi podjeljenoj na dva segmenta, komunikaciju pisanjem i telekomunikaciju, željelo prikazati primjere najstarijih pisama iz fundusa Muzeja. Oni datiraju iz prve polovice 19. stoljeća, najstarija dopisnica je iz 1874. godine, a najstarija razglednica iz 1899. godine. Doduše, postoje vjerojatno i starije, ali ove su precizno datirane.

Kako je pojasnila Remussini, izložba je koncipirana tako da se kreće od najstarijih razglednica koje su vezane uz Samobor, potom onih koje su bile poslane u naš grad iz svijeta, prikazane su zatim čestitke te izdanja za posebne prilike, a sve završava telekomunikacijama. U tom smislu je istaknuto i da je 1909. godine u Samoboru proradila prva telefonska linija tako da se ove godine obilježava 110 godina od prvog samoborskog telefona.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, uz nazočnost predsjednika Vijeća Mirana Šoića te pročelnika za društvene djelatnosti Juru Horvata.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.