Akvareli Ane Sladetić skriveni od pogleda, otkriveni toplinom dlanova

1. veljače 2019.
Komentari isključeni
793 Pregleda

Noć muzeja u Galeriji Prica obilježena je, između ostalog, neobičnom, interaktivnom izložbom Ane Sladetić naziva Čisto i krivo. Iako se radi o akvarelima koji otkrivaju autoričinu intimu, oni su za posjetitelje na početku skriveni od pogleda – naime posjetitelje izložbe dočekaju tamna platna. Tek svojim dodirom, pritiskom toplog dlana na plohu platna tretiranog tehnokromatskom crnom bojom, posjetitelji počinju ulaziti u Anin svijet, u njen hiperealistični prikaz nereda.

Ovaj hrabri eksperiment nastao je unutar autoričninog doktorskog rada pod nazivom “Vizualni ogledi o čistoći – zid kao mjesto, prostor i sjećanje”, a osim doktorskog statusa, Ani Sladetić je donio i brojna strukovna priznanja, među kojima se posebno ističe nagrada za najbolji rad izložbe World Youth Art Festival u Seoulu, Južna Koreja, 2017. godine.
Kako je prilikom otvorenja izložbe u maloj dvorani Galerije Prica istaknula autorica predgovora Antonia Došen, Anin autorski put sklon uspješnom eksperimentu afirmirao ju je kao jednu od najistaknutijih, najangažiranijih i najkvalitetnijih grafičarki mlađe generacije.

– Već se sada, bez lažne skromnosti, može reći kako je rad Ane Sladetić zapisan u analima grafičke umjetnosti nakon 2010. godine. Ana postavlja visoko ljestvicu i zahvaljujući pomnom odabiru tema koje je zaokupljaju, a inspirirajući se ponajprije svojim životom, podrijetlom, ljudima i situacijama koji je okružuju predvodnik je novog pristupa u promišljanju likovne umjetnosti – rekla je, između ostalog, dr. Došen..
Sama autorica istaknula je pak posebno zadovoljstvo činjenicom da izložbu otvara upravo u Samoboru koji je njena inspiracija već 10ak godina, koliko stalno živi u ovom gradu u kojem je zasnovala i obitelj.

– Htjela bih naglasiti da je ovaj rad, recimo to tako, specifično ženski rad zato jer je ženski posao nevidljiv posao iz čega ovo sve u biti i dolazi. Kao žena mogu reći da sam na ovaj način hrabro iznijela nered iz vlastitog doma. Bombardirani smo sa svih strana ulaskom u tuđi prostor dodirom, tu se referiram na socijalne mreže i elektoničke uređaje, a vi ovdje kao posjetitelji trebate baš biti prisutni pred radom kako biste otvarali moju intimu – pojasnila je okupljenima prilikom otvorenja izložbe Ana Sladetić.

Okupljene je uvodno pozdravila voditeljica Galerije Prica Nikolina Šimunović, na druženje u ostalim programima Noći muzeja u organizaciji POU Samobor pozvala je ravnateljica Jelena Vojvoda, a izložbu je službeno otvorenom proglasila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.
Izložba Ane Sladetić “Čisto i krivo” razgledati se može u maloj dvorani Galerije Prica do 21. veljače.

Kruno Solenički

Kruno je novinar i foto reporter cijeli svoj život. Uspješno se okušao u filmskoj i tv produkciji. Nisu mu strani ni marketing i odnosi s javnošću.

Komentari nisu dopušteni.