Ponos Hrvatske na prijemu kod predsjednika Hrvatskog sabora

31. siječnja 2019.
Komentari isključeni
687 Pregleda

Dobitnike nagrade za humanost, hrabrost, poštenje i dobrotu “Ponos Hrvatske” za 2018. godinu, među kojima je i trener u Judo klubu Profectus Samobor Matija Frlić, primio je danas, dan uoči dodjele priznanja, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Čestitao im je u svoje ime i u ime svih zastupnika u Hrvatskom saboru, zahvalio im i iskazao duboko poštovanje za ono što su učinili te poručio kako njihovi životi imaju i te kako smisla jer šalju poruku da se može i bolje i drugačije.

-Pokazali ste ljudskost, plemenitost i dobrotu. Pokazali ste brigu i spremnost žrtvovati se za drugoga. Nema većih vrlina i veće stvari za čovjeka nego kad se žrtvuje i živi za drugoga te kad smisao postojanja nađe u ljubavi i pomaganju, rekao je Jandroković. Istaknuo je kako ih upravo to što su učinili razlikuje. -Drago mi je da slavimo vašu dobrotu jer općenito u našem javnom prostoru dominiraju druge teme, ono što je negativno, loše, banalno, glamurozno, materijalno, a zaboravljaju se prave vrijednosti i vrline. Danas je dan kada se svi zajedno poklanjamo vama koji ste to zaslužili – naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora.

-Vašim životima, naglasio je dalje, šaljete poruku sunarodnjacima u cijeloj zemlji da se može drugačije i bolje te da se isplati pronaći smisao u pomaganju drugome i žrtvovanju za druge. Što reći čovjeku koji je riskirao vlastiti život da bi spasio druge ili onome tko svoj život posvećuje brizi za djecu ili bolesne. Teško je tu pronaći riječi za iskazati vam poštovanje – zaključio je Gordan Jandroković čestitajući od srca dobitnicima nagrade na svemu što su učinili.

Matija Frlić, skroman kakav je, nije mogao ne spomenuti i sve druge koji mu pomažu, pa je rekao da mu ova nagrada znači puno, ali i to da cijela priča ne bi bila moguća bez svih asistenata i volontera koji zajedno s njim nose cijeli projekt “Judo za sve”. On ga je osmislio kako bi pokazao da se uz puno dobre volje i bez novčane naknade može raditi s djecom s hendikepom i aktivno ih uključiti u sportske aktivnosti. Više o tome ispričao nam je za našu ovotjednu emisiju Športofon, koju možete preslušati ovdje, na radijskom web portalu.

Priznanje “Ponos Hrvatske” Matiji Frliću i ostalima bit će dodijeljeno sutra navečer (1. veljače) u zagrebačkom Plaza event centru uz izravan prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji.

Utemeljio ga je, podsjetimo se, 2005. godine dnevni list 24 sata, a 2008. godine osnovana je i udruga Ponos Hrvatske za promicanje hrabrosti, humanosti i nesebičnosti. Nagradom se želi odati priznanje ljudima koji su svojim djelima pokazali iznimnu ljudskost, poštenje i dobrotu, inspirirali druge te svojom plemenitošću djelovali za boljitak zajednice.

(preuzeto s web stranice Judo kluba Profectus Samobor – izvor: www.sabor.hr)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.